Presa din Țările de Jos a anunțat câți bani va primi România de la guvernul olandez în cazul extrem de nefericit în care tezaurul dacic nu va mai fi recuperat din mâinile hoților.
În curând se împlinesc trei săptămâni de când patru piese de bază din tezaurul dacic, expuse temporar în Olanda, au fost furate de la Muzeul Drents, situat în orașul Assen.
Într-o clipă, țara noastră a rămas fără obiecte unice. Printre artefactele de mare valoare furate se numără coiful dacic de aur de la Coțofenești. Jaful din Olanda s-a petrecut cu o zi înainte de încheierea expoziției. Deocamdată, nici urmă de obiecte.
La o după jaf, directorul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberlander-Târnoveanu, demis între timp, a dezvăluit suma asigurării pentru toate piesele din tezaurul dacic aduse la muzeul Drents, Olanda.
Astfel, potrivit contractului de împrumut realizat între MNIR și partea olandeză, valoarea totală a asigurării este de 30.278.960 euro. Suma acoperea întreaga colecție de 673 de obiecte. Dintre acestea, au fost furate cele mai importante: coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice.
În cazul în care aceste artefacte unice nu sunt recuperate, statul olandez este bun de plată. Guvernul batav va plăti României 5,8 milioane de euro, conform RTV Drenthe. Ministerul Educației, Culturii şi Științei a confirmat informația, potrivit sursei citate.
Postul de radio olandez mai notează că va fi prima dată când guvernul va trebui să plătească daune atât de mari. Executivul batav a început să îşi asume astfel de riscuri în 1989. Anterior, Olanda a plătit un total de 8.000 de euro daune pentru operele de artă.
La finalul lunii ianuarie, Poliția olandeză anunța că a reținut trei persoane și caută încă un suspect în dosarul jafului coifului de la Coțofenești și a brățărilor dacice.
”Suntem foarte fericiți de veștile pline de speranță despre arestările din Heerhugowaard”, nota muzeul din Assen pe site-ul oficial. ”Avem un mare respect pentru serviciile de investigație. Acestea au tratat acest caz teribil atât de adecvat. Așteptăm cu nerăbdare evoluții ulterioare”.
Olandezii mai notau atunci că ”găsirea intactă a operelor de artă furate ar fi un următor pas fantastic pentru toți cei implicați, nu numai pentru noi, ci mai ales pentru poporul român”.