News

Câți bani vor primi, de fapt, angajații de la 1 iulie. Salariul minim brut va crește la 3.700 de lei

Câți bani vor primi angajații din România de la 1 iulie, după majorarea salariului minim brut. Anunțul premierului Ciolacu
24.05.2024 | 20:32
Cati bani vor primi de fapt angajatii de la 1 iulie Salariul minim brut va creste la 3700 de lei
Câți bani vor primi, de fapt, angajații de la 1 iulie. colaj Fanatik/ Foto Hepta/pinterest
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că salariul minim brut va crește la 3.700 de lei de la 1 iulie, astfel că angajații din România trebuie să știe câți bani vor primi, de fapt. Anunțul a fost făcut de șeful Executivului joi, 23 mai.

Care va fi salariul minim net de la 1 iulie, câți bani vor primi angajații

După o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor din România, Marcel Ciolacu a anunțat, în mod oficial, printr-un comunicat de presă, că salariul minim va fi majorat din iulie. De la 3.300 de lei brut va ajunge la 3.700 de lei brut.

ADVERTISEMENT

„Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie.

Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim. Împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici”, a transmis premierul Ciolacu.

ADVERTISEMENT

În acest context, salariul net pe care îl vor primi românii, care câștigă minimul pe economie, va fi mai majorat cu 12,12 la sută. Majorarea netă va fi de 242 de lei. Din cei 3.700 de lei, mai mult de 40 la sută vor merge la stat, pentru plata taxelor și impozitelor.

Mai exact, 25 la sută, adică 925 de lei vor merge la CAS (pensie), încă 370 de lei (10 la sută) vor fi reținuți pentru sănătate (CASS). De asemenea, există și o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) și impozitul pe venit.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, suma pe care o va primi în mână un angajat cu venit minim este de 2.217 lei. În prezent, persoanele din România care câștigă salariul minim încasează 2.079 de lei net, după scăderea taxelor.

România, printre țările cu cele mai scăzute venituri din UE

Cu toate acestea, România printre țările din Uniunea Europeană cu cele mai reduse salarii minime. Potrivit unui studiu Eurostat, țara noastră se află la coada clasamentului, între Ungaria și Bulgaria, fiind pe penultimul loc.

ADVERTISEMENT

Ultima poziție este ocupată de vecinii bulgari. La polul opus se află țările din UE unde venitul minim este de peste 1.500 de euro lunar. În această categorie se află Luxemburg, aici unde leafa minimă este de circa 2.500 de uro, Irlanda, Țările de Jos, Germania, Belgia și Franța.

ADVERTISEMENT