News

Câți bani vor primi medicii de familie pentru eforturile din campania de vaccinare. Anunțul ministrului Sănătății

15.01.2021 | 19:06
Cati bani vor primi medicii de familie pentru eforturile din campania de vaccinare Anuntul ministrului Sanatatii
ADVERTISEMENT

Medicii de familie vor fi remunerați pentru eforturile depuse în timpul campaniei de vaccinare. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a anunțat sumele care le vor reveni angajaților din sistemul medical.

Ordonanța de urgență „privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății” a fost pe ordinea de zi a ședinței guvernului. La finalul acesteia, Voiculescu a precizat că s-a stabilit forma de remunerare a angajaților din sistemul medical.

ADVERTISEMENT

Ministrul a adăugat că respectiva ordonanță va merge către Consiliul Legistaliv și urmează să fie publicată. El a menționat că aceste decizii sunt extrem de importante pentru succesul campaniei de vaccinare și că se bazează pe oamenii implicați începând de mâine.

Câți bani vor primi medicii de familie pentru eforturile din campania de vaccinare. Anunțul ministrului Sănătății

Voiculescu a început prin a detalia modul în care vor fi plătiți oamenii care vor munci în centrele de vaccinare: „cei care vor fi în centrele de vaccinare și nu vor fi detașați sau delegați, deci cei care muncesc, practic, în afara programului, aș vrea să subliniez lucrurul ăsta, vor fi remunerați cu o sumă de 90 de lei pe oră, dacă sunt medici”.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai adăugat și care că asistenții medicali vor primi suma de 45 de lei pe oră, iar registratorii cu 20 de lei pe oră, sumele sunt brute. Ulterior, reprezentantul guvernului a adus în discuție situația medicilor de familie, precizând că „sunt oameni de munca cărora va depinde modul în care vom depăși această perioadă cruntă”.

„Am stabilit o formă de remunerare a celor mai importanți vectori de comunicare și de convingere a românilor în perioada următoare, și anume a medicii de familie. Ne bazăm pe ei să vorbească cu oamenii, să-i informeze, să le stea la dispoziție pentru orice informație au nevoie”, a explicat el.

ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu a subliniat că „medicii de familie sunt esențiali în această perioadă și întotdeauna și trebuie să le acordăm importanța pe care o au. Ne bazăm pe ei să informeze, să programeze pacienții, să se asigure că ei vin la vaccinare și că le stau la dispoziție după vacciare cu orice fel de informație”.

„E o muncă suplimentară, nu un bonus. Această plată va fi de 30 lei pentru fiecare pacient pentru acest serviciu, acolo unde îl programează pe pacient și pacientul se vaccinează. Atunci când se trece de 50% rata de vaccinare din acea listă considerăm că e un efort mai mare. Atunci plata se face cu 50 de lei pe pacient. Peste 60% vorbim de 60 de lei”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT

În plus, reprezentantul guvernului a mai discutat și alte puncte ale ordonanței discutate în ședința de guvern. Unul dintre ele a fost redeschiderea școlilor, spunând că este un obiectiv al guvernului. Acest lucru presupune mai mulți pași, printre care vaccinarea angajaților din sistem, incluși în etapa a doua, dar și testarea tuturor celor care prezintă simptome sau au intrat în contact cu oameni infectați. În plus, ministrul a mai anunțat și apariția unui ghid de bune practici pentru activitatea din școli.

ADVERTISEMENT