News

Câți copii sub 12 ani se vor infecta cu varianta Delta după începerea școlii. Perspectivele pentru România

O simulare finanțată de CDC proiectează că fără purtarea măștii sau testare, mai mult de 75% dintre copiii cu vârsta sub 12 ani ar putea fi infectați în termen de trei luni de la începerea școlii.
30.08.2021 | 15:51
Cati copii sub 12 ani se vor infecta cu varianta Delta dupa inceperea scolii Perspectivele pentru Romania
ADVERTISEMENT

După ce au fost semnalate mai multe cazuri de infectare pe scară largă cu varianta Delta a coronavirusului în școlile elementare din SUA, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au finanțat o proiecție matematică a riscului de contractare a virusului în mai multe scenarii (în școli nu este obligatorie masca de protecție și nici testarea; nu este obligatorie masca, dar se efectuează testări periodice; masca este obligatorie și nu se efectuează testări; masca este obligatorie și se efectuează testări periodice).

Câți copii sub 12 ani se vor infecta cu varianta Delta după începerea școlii

Potrivit simulării, în școlile elementare în care nu este obligatorie masca de protecție și nici testarea, mai mult de 75% dintre copii ar putea fi infectați cu coronavirus în primele trei luni.

ADVERTISEMENT

Creșterea alimentată de varianta Delta a pus o nouă presiune asupra Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru a autoriza vaccinul pentru copiii mai mici cât mai curând posibil.

Lumea se aștepta ca vaccinurile pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani să fie disponibile pe scară largă la începutul toamnei, dar spre surprinderea multora, autoritățile de reglementare federale au cerut la sfârșitul lunii iulie companiilor producătoare de vaccinuri să dubleze numărul de participanți la studiile clinice pentru a include încă alte câteva mii de copii.

ADVERTISEMENT

FDA încearcă să înțeleagă mai bine legătura vaccinurilor cu o inflamație rară, dar potențial gravă a mușchiului cardiac, cunoscută sub numele de miocardită și pericardită, care a afectat predominant bărbații mai tineri și să afle dacă ar putea afecta și copiii mai mici.

Directorul Institutelor Naționale de Sănătate (NIH), Francis Collins, și producătorii de vaccinuri au indicat că extinderea testării pediatrice înseamnă că este puțin probabil ca un vaccin pentru copiii mai mici să fie disponibil înainte de sfârșitul anului sau poate chiar la începutul anului 2022.

ADVERTISEMENT

Această prognoză a dat alarma în rândul unor oficiali publici și al furnizorilor de sănătate, cu peste 180.000 de cazuri noi de COVID-19 la copii confirmate în săptămâna încheiată pe 19 august – o creștere de până la 20 de ori față de săptămânile din iunie, când au început vacanțele de vară.

Săptămâna trecută, guvernatorul de Maryland, Larry Hogan, a cerut autorităților de reglementare să accelereze aprobarea pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. „Vaccinarea copiilor noștri este esențială pentru a le oferi părinților o mai mare liniște sufletească, dar ni se spune că aprobarea este încă la câteva luni distanță”, a spus el, citat de The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Academia Americană a Medicilor de Familie a avertizat că „riscul pentru impacturi severe și de lungă durată asupra rezultatelor asupra sănătății la copiii nevaccinați este în creștere”.

Și Academia Americană de Pediatrie a cerut FDA să utilizeze un interval de timp de urmărire de două luni pentru studii de siguranță, mai degrabă decât șase luni, ceea ce ar „împiedica în mod semnificativ capacitatea de a reduce răspândirea variantei Delta hiperinfecțioasă la această grupă de vârstă”.

FDA a declarat că nu poate comenta discuțiile sale cu producătorii, dar a subliniat că lucrează pentru a se asigura că „numărul participanților la studiile clinice este de dimensiuni adecvate pentru a evalua siguranța și eficacitatea unui produs în populația dorită”.

Potrivit specialiștilor, este incontestabil că virusul se poate răspândi ca un foc de vegetație în zone în care copiii nu sunt obligați să poarte mască și sunt nevaccinați, cum ar fi școlile și casele. Și există noi îngrijorări cu privire la impactul pe care doza inițială de expunere îl poate avea asupra severității bolii pentru părinți și îngrijitori, care ar putea fi mai vulnerabili la boli grave.

O lucrare, publicată în august 2020 în Journal of Pediatrics, a constatat că încărcătura virală a unor copii în primele două zile de simptome ar putea fi mai mare decât la adulții grav bolnavi, implicând un grad ridicat de potențial infecțiozitate.

Un altul a constatat că virusul a fost detectabil la o medie de 6,7 zile la copiii infectați – indiferent dacă au simptome. Mai recent, cercetătorii au descoperit că oamenii pozitivi pentru varianta Delta virusul ajunge la un vârf de 3,71 zile după expunere, comparativ cu cinci până la șase zile pentru variantele anterioare – arătând că boala poate afecta foarte repede.

Un nou studiu important publicat în JAMA Pediatrics pe 16 august a constatat că sugarii și copiii mici par să răspândească coronavirusul mai agresiv decât cei aflați în adolescența timpurie – probabil din cauza modului în care aceștia și îngrijitorii lor interacționează.

Care sunt perspectivele pentru România

Pornind de la proiecția matematică realizată de americani, profesorul Răzvan Cherecheș de la Universitatea Babeș-Bolyai spune că, ”cu sub 30% rată de vaccinare, România se încadrează în primul grafic – imunitate redusă”.

”Pe lângă masca obligatorie, Ministerul Educației trebuie să se mobilizeze și să asigure testarea periodică a elevilor și profesorilor, în condițiile unei rate de vaccinare atât de reduse”, mai scrie profesorul Cherecheș pe Facebook.

Potrivit Ordinului de ministru nr. 3.243 din 5 februarie 2021, în România, anul școlar 2021-2022 începe la 13 septembrie pentru elevi, se încheie pe 11 iunie 2022 și are 34 de săptămâni. Cursurile vor începe faţă în faţă la 13 septembrie pentru toţi elevii, în condiţii de siguranţă sanitară.

„Este important ca orele să se desfășoare cu prezență fizică. Din experiența anului trecut a reieșit că învățământul online nu poate suplini prezența fizică. Cel mult poate funcționa ca soluție provizorie. Rămâne o prioritate zero obiectivul de a asigura o educație de calitate, chiar dacă nu s-a încheiat criza sanitară”, a spus Klaus Iohannis, după o ședință cu ministrul educației și cel al sănătății.

Se va trece la cursuri online doar dacă rata incidenței infectărilor depășește pragul de 6 la mie. Trecerea în online se va face doar în localitățile care se vor regăsi în această situație, nu și la nivel național.

„Fac un apel către părinți și personalul din învățământ să arătăm că ne pasă de viitorul copiilor și să ne vaccinăm. Așa ne protejăm și pe noi și pe cei mici. Solicit tuturor actorilor implicați să colaboreze pentru ca toate măsurile posibile care să garanteze siguranța copiilor să fie puse în practică rapid și prioritar. Nu mă refer strict la măsurile care să prevină infectarea, ci la toate problemele care apar periodic în școlile din țară”, a mai spus Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT
Tags: