Cu un kilogram de făină poți să faci mai mulți cozonaci. Contează evident cât de mari îi vrei, dar și ce tip de tăvi folosești. Când vine vorba de prepararea lor, gospodinele cunosc o serie de trucuri interesante.
Cozonacul este în general preparatul vedete de pe masa de sărbători și nu numai. Gustul, dar și textura sa nu pot fi comparate cu nimic altceva. Modul de preparare însă este foarte important, iar la fel și ingredientele utilizate.
Iar un avantaj e faptul că poți face cozonacul în funcție de preferințe. Poți adăuga în aluat coajă de lămâie ori de portocală. Totodată, sunt gospodine care folosesc diferite umpluturi, fie cu nucă, ciocolată, stafide și nu numai.
Înainte să prepari cozonacul însă, lista cu ingrediente e foarte importantă. Știai cât de mulți cozonaci poți să faci cu un kilogram de făină? Contează foarte mult dacă vrei sau nu cozonaci mari.
Astfel, cu un kilogram de făină poți face doar doi cozonaci mari. Pe de altă parte, dacă optezi pentru niște tăvi mai mici și vrei să împarți cantitatea, atunci poți face până la trei cozonaci cu o astfel de cantitate.
Sunt însă și alte trucuri esențiale care trebuie cunoscute. Spre exemplu, înainte să folosești drojdia, ai grijă ca aceasta să fie păstrată într-un recipient ermetic în frigider. În caz contrat, căldura poate împiedica creșterea aluatului.
Făina la rândul ei trebuie depozitată corect. Aceasta trebuie ferită de umezeală, dar și de razele directe ale soarelui. Iar pentru un cozonac reușit, laptele joacă un rol esențial. Putem opta fie pentru cel degresat, fie pentru cel integral.
Ce nu știu însă multe gospodine este că apa poate să înlocuiască laptele. E recomandat însă să fie utilizată apă îmbuteliată. Dacă e folosită apa de la robinet, aceata poate reduce puterea substanțelor din drojdie, iar aluatul nu va mai crește.
Toate aceste sfaturi sunt esențiale când vine vorba de prepararea cozonacului. Deși la prima vedere desertul poate părea unul simplu, micile greșeli îl pot strica. Aici putem vorbi atât despre făina utilizată, cât și despre timpul de dospire.