News

Câţi deputaţi şi senatori va avea AUR în noul legislativ. Repartizarea mandatelor în Parlament

08.12.2020 | 14:10
Cati deputati si senatori va avea AUR in noul legislativ Repartizarea mandatelor in Parlament
Repartizarea mandatelor în viitorul Parlament/ Foto: Facebook - Claudiu Năsui
ADVERTISEMENT

Datele Autorității Electorale Permanente indică faptul că PSD va avea cel mai mare număr de senatori și deputați, păstrându-și statutul de cel mai mare partid parlamentar.

Social-democrații, pe lângă scorul obținut la alegerile de duminică, ce-i plasează la circa 30% dintre opțiunile de vot, sunt principalii beneficiarii ai redistribuirii voturilor primite de partidele care nu au trecut de pragul electoral de 5%.

ADVERTISEMENT

Surpriza acestor alegeri, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a obținut 8%, însă ponderea lor în Parlament se ridică la 10%. PMP și Pro România rămân în afara Parlamentului deoarece nu obțin cel puțin 5% din voturi.

PNL și USR-PLUS nu au peste jumătate din mandate

Potrivit simulării realizate de către USR – PLUS pe baza rezultatelor oficiale înregistrate la AEP și prezentate de către președintele USR București, Claudiu Năsui, distribuția mandatelor în Camera Deputaților este următoarea:

ADVERTISEMENT

PSD – 110 mandate, 33%;
PNL – 93 mandate, 28%;
USR-PLUS – 55 mandate, 17%;
AUR – 33 mandate, 10%;
UDMR – 21 mandate, 6%.

Restul de 17 mandate până la 100% este reprezentat de locurile de deputat pe care le vor primi cele 17 organizații ale minorităților naționale altele decât cea maghiară. În total, în Camera Deputaților vor activa 329 de deputați.

ADVERTISEMENT

La Senat, unde minoritățile naționale nu au reprezentanți, ponderea partidelor parlamentare este ușor mai ridicată, cu excepția AUR care rămâne tot la 10%:

PSD – 47 mandate, 35%;
PNL – 41 mandate, 30%;
USR – PLUS – 25 mandate, 18%;
AUR – 14 mandate, 10%;
UDMR – 9 mandate, 7%.

ADVERTISEMENT

Numărul total al senatorilor este de 136.

Cum au fost repartizate mandatele

Sistemul electoral din România este unul proporțional, în care fiecare partid are o pondere în Parlament cât mai aproape de ponderea voturilor primite. Diferențele între procentajul de voturi și cel de mandate apar ca urmare a alegerii parlamentarilor în mai multe circumscripții electorale, a instituirii unui prag electoral pe care un partid trebuie să-l depășească pentru a accede în Parlament și a redistribuirii voturilor de la nivel național.

Fiecare județ va avea un număr de parlamentari în funcție de populație. Astfel, norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 de locuitori și un senatori la 168.000 de locuitori. Numărul de mandate dintr-o circumscripție se fixează în funcție de norma de reprezentare, la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare. În nicio circumscripție, numărul mandatelor de senator nu poate fi mai mic de 2, iar cel al deputaților de 4.

La nivelul circumscripției județene se calculează mai întâi coeficientul electoral, prin împărțirea numărului de voturi exprimate la numărul de mandate de senator sau deputat alocate respectiului județ. Fiecare partid primește un număr de mandate în funcție de câte ori coeficientul electoral este inclus în numărul de voturi primit.

La nivel național sunt centralizate voturile primite de fiecare partid pentru care nu s-a alocat un mandat la nivelul județului, iar apoi sunt repartizate în funcție de scorurile partidelor printr-o metodă matematică destul de complicată, metoda d’Hondt.

ADVERTISEMENT