News

Câți elevi vor fi într-o clasă începând cu anul școlar 2025-2026. Propunerea Ministerului Educației

Un proiect al Ministerului Educației prevede ca începând cu anul 2025 - 2026 clasele de a IX-a din liceele teoretice să aibă 24 de elevi.
10.12.2024 | 14:49
Cati elevi vor fi intro clasa incepand cu anul scolar 20252026 Propunerea Ministerului Educatiei
Câți elevi vor fi într-o clasă începând cu anul școlar 2025-2026. Propunerea Ministerului Educației
ADVERTISEMENT

Același regulament se va aplica și liceelor vocaționale și tehnologice. Cel puțin asta arata proiectul de metodologie privind fundamentarea cifrei de școlarizare. Potrivit legii învățământului preuniversitar din prezent, clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 26.

Câți elevi vor fi într-o clasă începând cu anul școlar 2025-2026

Legea a fost scrisă începând cu 2023, potrivit edupedu.ro, moment în care Ministerul Educației anunța numărul minim și maxim de elevi pentru fiecare clasă. Această lege se va aplica doar pentru formațiuni de studiu noi, cum ar fi grupa mică, clasa pregătitoare și a IX-a.

ADVERTISEMENT

Totuși, deși legea ar fi fost valabilă începând cu anul școlar 2024-2025, Guvernul a amânat prin OUG prevederea referitoare la numărul minim și maxim de elevi din învățământul liceal pentru anul școlar 2025-2026. Așadar, conform Articolul 23, litera f, ”învățământul liceal inclusiv dual, clasa cuprinde, în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 26”.

Conform literei f) a alineatului (1) Articolul XXVI, Capitolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 115 din 14 decembrie 2023, publică în Monitorul Oficial nr. 1139 din 15 decembrie 2023 începând cu data intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență, aplicabilitatea literei f) a alineatului (1) al articolului 23 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificările ulterioare, se prorogă până la începutul anului școlar 2025 – 2026.

ADVERTISEMENT

Așadar, potrivit sursei citate, vor avea 24 de elevi clasele din învățământul preuniversitar de la filiera tehnologică și învățământ profesional, filiera teoretică, filiera vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și învățământ liceal de artă. Așadar,  liceenii trebuie să se obișnuiască cu clase de câte 24 de elevi.

Numărul de elevi ar putea fi suplimentat cu doi, în anumite situații

De aceleași ”tratament” vor avea parte și elevii din clasele pregătitoare, așadar întreg sistemul va fi bazat pe clase formate din 24 de elevi. ”Constituirea formațiunilor de studiu la educație timpurie, învățământ primar – clasa pregătitoare, clasa I, învățământ gimnazial – clasa a V-a, a VI-a în cadrul limitelor prevăzute de art. 23 alin. (1) din Legea nr. 198/2023”, se arată în lege.

ADVERTISEMENT

Vor face excepție clasele din învățământul liceal cu frecvență seral și frecvență redusă, clasa a IX-a, și din învățământul liceal cu frecvență seral, filiera tehnologică, clasa a XI-a, care vor avea clase formate din 26 de elevi. De asemenea, învățământul terțiar postliceal și de maiștri va avea clase de 28 de elevi.

Potrivit sursei citate, vor exista situații excepționale în care școlile vor putea solicita suplimentarea sau diminuarea numărului de elevi. ”În situaţii excepţionale, bine motivate, în care transferul nu se poate face cu încadrarea în numărul maxim de beneficiari primari ai educației la grupă/formaţiunea de studiu, ISJ/ISMB poate aproba depăşirea efectivului maxim cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim, pe baza justificării din partea consiliului de administrație al unității de învățământ.

ADVERTISEMENT

Pentru situațiile excepționale în care se solicită depăşirea cu peste 2 beneficiari primari a numărului maxim de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu, aprobarea va fi dată de Ministerul Educaţiei, conform metodologiei în vigoare”, este precizat în lege.

ADVERTISEMENT