News

Câți locuitori are, de fapt, Bucureștiul! Recensământ oficial în 2021

14.10.2020 | 12:29
Se estimează că sunt 4 milioane de oameni care trăiesc în București. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Câți locuitori are, de fapt, Bucureștiul! Aceasta este întrebarea la care toată lumea caută răspuns, mai ales că instituțiile par a se contrazice puternic. Totul a plecat după o nouă zi cu peste 3000 de infectări. Aproape imediat, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că incidența cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile a depășit 3,11 la mia de locuitori. Vorbim despre populația rezidentă la 1 ianuarie 2020.

În mod normal, lucrul acesta venea la pachet cu mai multe schimbări importante. Prima dintre ele reprezenta trecerea la scenariul roșu, ceea ce presupunea că școlile se vor închide iar cursurile se vor desfășura exclusiv online în cel mai mare oraș al țării.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, situația s-a schimbat destul de repede. Ulterior, a avut loc și o ședință a Comitetului Municipal, la care a participat și ministrul Educației, Monica Anisie. Și la doar câteva ore distanță, INSP a anunțat o rectificare cu privire la rata de incidență a infectărilor cu coronavirus din București.

Câți oameni locuiesc în București

Astfel, în loc de cea anunțată inițial, de 3,11 la mie, rata a ajuns la 2,65 la mie. Mai mult de atât, ca totul să devină și mai neclar, ministrul Educației avea să transmită că „la momentul acesta, rata la nivelul Bucureștiului este de 2,69. Deci nu s-a trecut peste pragul de 3”.

ADVERTISEMENT

Monica Anisie a fost susținută și de prefectul Capitalei. Gheorghe Cojanu a spus la rândul său că „INSP a comunicat o cifră din eroare, a rectificat, rata pe azi e de 2,69 la mie”. Prefectul a ținut să lămurească și problema numărului de locuitori din București.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

„4 milioane e prea mult, dar 2,5 milioane e cifra reală. Populația reală nu mai e 2,1 milioane, e undeva la 2,5 milioane”, a spus acesta. Cojanu a explicat și pașii următori pentru a se ajunge la scenariul roșu. „După ce se va depăși această cifră de 3 vom lua măsuri, dar nu la 3,05, ci la 3,4”, a subliniat el.

ADVERTISEMENT

„Așteptăm un palier de trei zile să vedem că cifra crește și în a treia zi vom da o hotărâre. Nu se pune problema carantinării pe sectoare – e foarte dificil, nu imposibil. Dacă vor exista zone, vom face și acest lucru”, a mai spus Cojanu.

Gabriela Firea mergea pe varianta „4 milioane”

Vă readucem aminte și că fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea a fost cea care a susținut că Bucureștiul are acum 4 milioane de locuitori. “Traficul este cea mai mare problemă a noastră. Un oraș construit pentru 1 milion de cetățeni. Suntem peste 4 milioane, după toate studiile”,  declara Gabriela Firea, într-un interviu pentru DC News.

ADVERTISEMENT

“Sunt date statistice. Oficial, după ultimul recensământ, 2 milioane și jumătate, dar recensământul are deja 10 ani de zile. Eu vorbesc real, ceea ce este în București, în momentul în care adunăm toți angajații din multinaționale care vin din țară și nu și-au făcut încă acte în București, toți studenții, toți turiștii și ceilalți cetățeni care trăiesc în București dar nu au forme legale, deci nu au buletin de București.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Pentru un oraș construit doar pentru un milion de persoane, acum, să avem 4 milioane de persoane și sunt familii care au 2, 3 mașini, este nu imposibil, dar dificil să se rezolve peste noapte”, a mai adăugat aceasta.

De altfel, conform ultimului recensământ, din anul 2011, populația orașului era de 1.883.425 de locuitori, într-o ușoară scădere față de cifrele din 2002, atunci când capitala avea 1.926.334 locuitori. Acest declin se datorează sporului natural negativ, dar și deplasării populației din Capitală în orașele învecinate mai mici, precum Voluntari, Buftea și Otopeni.

Estimările duc la puțin peste 2 milioane

Oficial, Bucureștiul a sărit de 2 milioane de locuitori o singură dată, la recensământul din ianuarie 1992, când a avut 2.067.545 locuitori. Neoficial, cifra actuală pare a fi, într-adevăr, una mult mai mare. Conform unor estimări ale unor specialiști, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar în următorii ani, acest număr va depăși constant patru milioane.

La acestea se adaugă faptul că localitățile din preajma orașului, care formează practic Zona Metropolitană, însumează o populație de aproximativ un milion de locuitori. O estimare a Institutului Național de Statistică arăta că populația Bucureștiului la 1 ianuarie 2016 era de 2.106.144 de locuitori, adică 9,4% din populația totală a României.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Noul recensământ al populaţiei şi locuinţelor ar urma să se desfăşoare între iulie şi noiembrie 2021. Potrivit proiectului de lege trimis Guvernului de Institutul Național de Statistică, cetăţenii români îşi vor putea completa online formularele de recenzare, urmând ca cei care nu au făcut acest lucru să fie recenzaţi după modelul clasic, prin interviuri faţă în faţă.

Bugetul total estimat al recensământului populației și locuințelor din anul 2021 este de 402 milioane lei (83,8 milioane euro), reiese dintr-un document guvernamental. Banii vor fi folosiți, printre altele, pentru tablete și sisteme informatice. Rămâne de văzut însă dacă recensământul va mai avea loc dată fiind pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT
Tags: