News

Câți militari are Armata Română și care sunt planurile autorităților. Vasile Dîncu: ”Suplimentarea nu este o prioritate”

Ministrul Apărării Naționale (MApN), Vasile Dîncu, a anunțat numărul de militari de care dispune în acest moment Armata Română. Oficialul a precizat și care sunt planurile autorităților.
29.03.2022 | 06:30
Cati militari are Armata Romana si care sunt planurile autoritatilor Vasile Dincu Suplimentarea nu este o prioritate
Armata Română dispune de 70.000 de militari. Ministrul Dîncu: ”Suplimentarea nu este o prioritate”. Sursa foto: MApN
ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu a anunțat că Armata României este una alcătuită în totalitate din militari profesioniști, fiind una dintre cele mai importante din Europa.

Armata Română dispune de 70.000 de militari. Ministrul Dîncu: ”Suplimentarea nu este o prioritate”

În acest moment, forța de apărare națională este alcătuită din 70.000 de militari. Acestui detașament i se poate adăuga, în caz de forță majoră, numărul de rezerviști și alte forme.

ADVERTISEMENT

”Armata României este o armată profesionistă. Există o transparență NATO destul de importantă în acest sens. Armata României are peste 70.000 de oameni, de militari profesioniști.

Sigur că aici se adaugă și rezerviști și alte forme, dar acestea nu intră în armata regulată. Armata regulată a noastră este în jur de 70.000, una din cele mai importante din Europa”, a declarat, la RFI, Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește viitorul, ministrul apărării, Vasile Dîncu, spune că nu se are în vedere creșterea numărului de soldați profesioniști: ”Mergem în zona de calitate, mai degrabă”.

”Suplimentarea nu este o prioritate. Sunt unele țări care au încercat și au vorbit în ultima vreme în strategiile lor despre suplimentarea numărului de militari. Deocamdată, noi lucrăm în altă zonă, pregătirea din ce în ce mai bună a resursei umane din armată, la nivel de experți, de expertiză.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vrem să mărim retenția în cadrul resursei umane din armată. Vrem de asemenea să aducem oameni cât mai buni în armată, un proces de selecție și de atragere pentru meseria militară, pentru profesia de militar a celor mai buni studenți, a celor mai buni elevi, absolvenți, deci mergem în zona aceasta de calitate, mai degrabă, chiar dacă nici numărul, nici cantitatea nu este un element care trebuie lăsat deoparte, pentru că în general, efectivele au crescut în ultimii ani, în mai multe țări”, mai spune oficialul.

Câți soldați vor face parte din Grupul de Luptă al NATO

În ceea ce privește Grupul de Luptă al Aliaților NATO care este pe teritoriul României, ministrul Vasile Dîncu a declarat că acesta va fi format din aproximativ 1.000 de soldați.

ADVERTISEMENT

”Deciziile de astăzi înseamnă trecerea la o etapă nouă, înseamnă că vom mai primi un grup de luptă, care va fi în jur de 1.000 de oameni.

Încă nu știm întreaga componență, știm un lucru pe care l-a anunțat astăzi și președintele, pentru că a avut contacte acolo. Știm că va avea națiune cadru, adică națiunea care răspunde de asta, Franța.

Vom avea în jur de 1.000 de oameni. Nu sunt puțini”, a mai declarat oficialul MApN.

ADVERTISEMENT