News

Câți nou născuți sunt părăsiți în maternitățile și spitalele din România. Statul are în grijă peste 40.000 de copii abandonați

În primele nouă luni ale anului 2022 aproape 300 de copii au fost părăsiți în maternitățile și unitățile sanitare din România
15.01.2023 | 15:17
Cati nou nascuti sunt parasiti in maternitatile si spitalele din Romania Statul are in grija peste 40000 de copii abandonati
Sute de copii abandonați în spitalele din România. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Dintre copiii părăsiți în spitalele din țară în primele nouă luni ale anului aproape jumătate dintre aceștia au fost reîntorși la familiile lor.

Copii părăsiți în spitalele din țară

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în primele nouă luni ale anului 2022 nu mai puțin de 276 de copii au fost părăsiți în maternităţi şi în alte unităţi sanitare.

ADVERTISEMENT

Această cifră indică totuși o scădere față de anul 2021, atunci când în aceeași perioadă au fost abandonați cu 48 de copii mai mult.

Potrivit sursei citate, dintre cei 276 de copii părăsiți, 220 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, 54 în secţiile de pediatrie, iar doi au fost lăsaţi în altă secţie de spital. Totuși, datele ANPDCA arată că după ce au fost externați, din totalul de 276, 103 copii s-au reîntors la familiile lor, doi au fost plasaţi la familia extinsă, 15 la familii/persoane şi 134 la asistenţi maternali.

ADVERTISEMENT

În plus, alți opt copii au fost încadraţi în centre de plasament, doi în centre de primire în regim de urgenţă, iar opt copii se regăsesc în alte situaţii.

Statul are în grijă peste 40.000 de copii abandonați

În luna octombrie a anului trecut, datele oficiale de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții arătau că în grija statului erau nu mai puțin de 44.865, potrivit celor de la Newsweek. Dintre aceștia, 4.022, adică aproape 9%, sunt copii ce au fost abandonați în primele șase luni ale anului. În medie, în fiecare an circa 9.000 de copii sunt abandonați în România.

ADVERTISEMENT

Județele unde au fost înregistrați cei mai mulți copii abandonați în această perioadă sunt Iași și Vaslui, cu 361, respectiv 271, fiind urmate de Bacău cu 178, Timiș cu 164 și Bihor cu 160.

Din totalul de peste 4.000 de copii abandonați în primele șase luni ale anului 2022, doar 791 au fost adoptați, ceea ce înseamnă mai puțin de 20%.

ADVERTISEMENT

Un studiu realizat de ANPDCA împreună cu UNICEF arăta că cei mai mulți copii sunt abandonați la vârste foarte mici, până la trei ani. Peste o treime dintre copiii lăsați în grija statului au fost abandonați până la vârsta de un an.

ADVERTISEMENT
Tags:
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Vești bune pentru români. Ce pensie vor obține oamenii care încasează în prezent sub 3000 de lei
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant