Dintre copiii părăsiți în spitalele din țară în primele nouă luni ale anului aproape jumătate dintre aceștia au fost reîntorși la familiile lor.
Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în primele nouă luni ale anului 2022 nu mai puțin de 276 de copii au fost părăsiți în maternităţi şi în alte unităţi sanitare.
Această cifră indică totuși o scădere față de anul 2021, atunci când în aceeași perioadă au fost abandonați cu 48 de copii mai mult.
Potrivit sursei citate, dintre cei 276 de copii părăsiți, 220 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, 54 în secţiile de pediatrie, iar doi au fost lăsaţi în altă secţie de spital. Totuși, datele ANPDCA arată că după ce au fost externați, din totalul de 276, 103 copii s-au reîntors la familiile lor, doi au fost plasaţi la familia extinsă, 15 la familii/persoane şi 134 la asistenţi maternali.
În plus, alți opt copii au fost încadraţi în centre de plasament, doi în centre de primire în regim de urgenţă, iar opt copii se regăsesc în alte situaţii.
În luna octombrie a anului trecut, datele oficiale de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții arătau că în grija statului erau nu mai puțin de 44.865, potrivit celor de la Newsweek. Dintre aceștia, 4.022, adică aproape 9%, sunt copii ce au fost abandonați în primele șase luni ale anului. În medie, în fiecare an circa 9.000 de copii sunt abandonați în România.
Județele unde au fost înregistrați cei mai mulți copii abandonați în această perioadă sunt Iași și Vaslui, cu 361, respectiv 271, fiind urmate de Bacău cu 178, Timiș cu 164 și Bihor cu 160.
Din totalul de peste 4.000 de copii abandonați în primele șase luni ale anului 2022, doar 791 au fost adoptați, ceea ce înseamnă mai puțin de 20%.
Un studiu realizat de ANPDCA împreună cu UNICEF arăta că cei mai mulți copii sunt abandonați la vârste foarte mici, până la trei ani. Peste o treime dintre copiii lăsați în grija statului au fost abandonați până la vârsta de un an.