Națiunile Unite au dezvăluit date oficiale privind numărul civililor din Ucraina care au pierit în urma agresiunilor Rusiei, de la începutul conflictului în februarie 2022.
Conform unui raport prezentat de Izumi Nakamitsu, subsecretar general al ONU și Înalt Reprezentant pentru dezarmare, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate pe 20 decembrie, atacurile rusești au provocat moartea a 12.300 de civili și rănirea a peste 27.800, relatează Ukrainska Pravda, scrie Digi24.
Nakamitsu a precizat că majoritatea victimelor civile au rezultat din utilizarea armelor cu rază lungă de către Rusia. În luna noiembrie, astfel de atacuri au fost responsabile pentru 42% din totalul deceselor și rănirilor, o creștere semnificativă față de lunile precedente.
Totodată, oficialul ONU a citat informații furnizate de Misiunea Națiunilor Unite pentru monitorizarea drepturilor omului în Ucraina, referitoare la anul 2024.
Între 1 ianuarie și 30 noiembrie, bombardamentele aeriene efectuate de Rusia au provocat decesul a 341 de civili și au rănit alți 1.803, mai scrie sursa citată.
„Între 24 februarie 2022 și 30 noiembrie 2024, biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului a înregistrat peste 12.340 de civili uciși și peste 27.836 de civili răniți în Ucraina.”
Oficialii Pentagonului au evaluat costurile suportate de Rusia în conflictul din Ucraina, iar suma, care depășește 200 de miliarde de dolari, i-a surprins chiar și pe reprezentanții SUA.
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a numit aceste cheltuieli „un preț incredibil” al agresiunii, subliniind că pierderile înregistrate de Rusia în primul an al invaziei sunt fără precedent, depășind totalul victimelor din toate conflictele post-Al Doilea Război Mondial. În prezent, Rusia ar fi înregistrat cel puțin 700.000 de militari morți sau răniți.
Austin a evidențiat și rolul crucial al sprijinului internațional pentru Ucraina. Grupul Ramstein, care coordonează asistența militară pentru Kiev, a oferit peste 57 de miliarde de dolari în ajutor pentru securitate.
De asemenea, SUA și aliații NATO au reușit să evite escaladarea nucleară cu Rusia, să întărească apărarea pe flancul estic al Alianței și să crească cheltuielile de apărare ale statelor membre cu aproape 80 de miliarde de dolari anual.
Secretarul Apărării a subliniat că acest efort comun a permis Ucrainei să reziste unei ofensive masive din partea celei mai mari forțe militare din Europa.