News

Câți oameni lucrează pentru bunăstarea parlamentarilor. Pe lista de salarii a Casei Poporului se regăsesc tâmplari, tapițeri și muncitori horticoli

Parlamentarii au o armată întreagă de angajați la picioarele lor. Tâmplari, tapițeri sau muncitori horticoli, pe lista angajaților din Casa Poporului, clădirea construită de Nicolae Ceaușescu
29.08.2022 | 14:17
Cati oameni lucreaza pentru bunastarea parlamentarilor Pe lista de salarii a Casei Poporului se regasesc tamplari tapiteri si muncitori horticoli
Câți oameni lucrează pentru ca parlamentarii să aibă parte de ce e mai bun. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru că au foarte multe pe cap, parlamentarii României beneficiază de o întreagă armată de angajați care lucrează în sprijinul lor. Astfel, în Casa Poporului, mastodontul construit de Nicolae Ceaușescu, mișună zilnic câteva sute de oameni. Nu sunt politicieni, nu au nicio treabă cu partidele, ci muncesc de dimineață până seara pentru ca aleșilor neamului să nu le lipsească nimic.

Câți bani încasează un parlamentar în România

Și când spunem nimic, ei bine, chiar la așa ceva ne referim. Veți vedea în rândurile următoare că nu este vorba numai despre mașină la scara blocului sau șofer, ci despre un pachet întreg de care parlamentarii se bucură atunci când se duc la muncă, adică în locul în care trebuie să gândească la binele cetățenilor.

ADVERTISEMENT

În primul rând, aleșii au parte de un salariu lunar, așa cum este și normal. La banii aceștia, unii care se învârt în jurul a două mii de euro, se adaugă o sumă forfetară sau diurna pentru ședere în București atunci când prestează în Casa Poporului.

Cine nu are o casă în București primește o altă sumă, una destul de importantă, aproximativ o mie de euro, bani care sunt destinați cazării în Capitală. Urmează bani pentru deplasările pe care le fac în fiecare lună la circumscripția electorală, dar și transportul acoperit până acolo.

ADVERTISEMENT

Nu se termină aici pentru că aleșii neamului au la dispoziție și o sumă importantă pentru cabinetul parlamentar, sumă din care se plătește absolut totul. Vorbim despre cheltuieli de personal, chirie, consumabile sau facturi. Aceasta era undeva în jurul a 25 de mii de lei anul trecut, ceea ce ducea totul la aproximativ zece mii de euro cheltuiți de statul român pentru fiecare politician în parte.

Ce meserii se regăsesc în Palatul Parlamentului

Pe lângă consilieri și consultanți, parlamentarii stau liniștiți atunci când se prezintă la fosta Casă a Poporului. Au de toate, dar mai ales numeroși oameni care lucrează pentru ei. Aproape incredibil, însă pe lista meseriilor din Palatul Parlamentului se mai regăsesc cofetari, operatori xerox sau multiplicare.

ADVERTISEMENT

Există însă și șoferi, mecanici auto, vulcanizator sau tinichigiu auto. De asemenea, pe ștatul de plată se află și spălători auto sau gestionari ai parcului de mașini. Unii dintre ei se ocupă strict de carburantul autoturismelor, alții sunt electromecanici sau electricieni.

Brutari, ospătari, bufetieri sau cofetari, cu toții lucrează pentru a astâmpăra poftele parlamentarilor. Totodată, politicienii se bazează din plin și pe liftieri, zugravi, tâmplari și tapițeri. Există și lăcătuși, frigotehniști, barmani, strungari, agenți curățenie sau chiar muncitori horticoli.

ADVERTISEMENT

Cele mai mici salarii le au însă muncitorii necalificați, aceștia câștigând 2884 lei fără să contabilizăm aici și sporurile. Manipulantul de bunuri sare de trei mii de lei, în condițiile în care un muncitor electromecanic depășește cu puțin 3600 de lei.

Bani serioși câștigă, în mod evident, funcțiile importante din Parlament. Mulți dintre aceștia se bucură și de sporul de doctorat, unul care a ridicat cu 950 de lei suma totală. Vorbim despre secretarii generali, șefii de departament, directorii, șefii de serviciu, de birou sau consilierii.

Culmea, dar toți aceștia au parte și de sporul de condiții vătămătoare, la fel cum se întâmplă și în cazul ospătarilor sau bucătarilor, de exemplu. De asemenea, sporul acesta intră și în buzunarele cofetarilor sau liftierilor, suma nefiind chiar mică, ci undeva în jurul a 500 de lei pe lună pentru funcțiile de jos. În cazul celor grele, sporul poate să sară de trei mii de lei.

ADVERTISEMENT