News

Câți oameni s-au vaccinat anti-Covid la nivel mondial de la începutul anului. OMS a prezentat cifrele oficiale

14.01.2021 | 13:19
ADVERTISEMENT

OMS a prezentat o statistică a numărului de persoane care au primit vaccinul anti-Covid la nivel mondial în ultimele 36 de zile.

Așadar, aproximativ 28 de milioane de oameni au fost vaccinați în 46 de țări ale lumii, conform lui Mike Ryan, directorul pentru urgențe sanitare din cadrul OMS.

ADVERTISEMENT

Cu toate că vaccinarea populației a început, Ryan este îngrijorat de viteza cu care se răspândește Covid-19 în anumite țări.

28 de milioane s-au vaccinat împotriva Covid

Intrăm în al doilea an al pandemiei şi situaţia ar putea deveni chiar mai dificilă având în vedere ritmul de contagiere”, a explicat expertul.

ADVERTISEMENT

„Din păcate, țările în curs de dezvoltare nu beneficiază de o campanie de vaccinare eficientă. Cred că am ajuns la 28 de milioane de doze de vaccinuri administrate până în prezent. Cinci vaccinuri sau platforme diferite au fost utilizate.

Aproximativ 46 de ţări desfăşoară campanii de vaccinare, dintre care doar una singură are venituri modeste”, a completat medicul.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor din totalul de 46 de țări care au început vaccinarea, 38 fac parte din țările „bogate”.

Există populaţii care vor şi au nevoie de vaccinuri şi care nu le vor primi până când nu le distribuim mai bine. Toată lumea trebuie să facă mai mult”, a completat Ryan.

ADVERTISEMENT

OMS și Alianța pentru vaccinuri (Gavi) au înființat mecanismul Covax prin care țările sărace ar trebui să primească vaccinuri, doar că acestea nu sunt disponibile la scară largă pentru că țările bogate au acaparat piața.

Agenția ONU vrea să vaccineze 20% din populația mondială în primele luni ale anului, însă procesul este îngreunat de lipsa unei capacități de producție masive la nivel mondial.

ADVERTISEMENT