News

Câți oameni vor trebui vaccinați în România pentru a opri răspândirea bolii? Ce spune șeful DSP Timiș

18.01.2021 | 11:26
Cati oameni vor trebui vaccinati in Romania pentru a opri raspandirea bolii Ce spune seful DSP Timis
ADVERTISEMENT

Șeful DSP Timiș a transmis un mesaj pe pagina de Facebook prin care explică câte persoane consideră el că ar trebui vaccinate pentru a opri răspândirea noului coronavirus.

”Din modelare matematică pe datele existente astăzi, între 74% și 86% din populație în funcție de scenariile care pot apărea,” spune Călin Muntean.

ADVERTISEMENT

Acesta mai precizează în mesajul său că se poate atinge imunitatea turmei, ”fie așteptând suficient timp, încât părți mari ale societății să treacă prin infecție, prin reducerea valorii R folosind distanțarea socială pentru totdeauna, fie prin vaccinarea a suficiente persoane.”

Șeful DSP Timiș: ”Ar trebui vaccinată între 74% și 86% din populație”

Călin Muntean a vorbit în mesajul de pe Facebook și despre faptul că numărul de persoane necesare pentru crearea imunității turmei depinde de numărul de reproducere R. Acesta este o măsură a numărului de persoane pe care fiecare om pozitiv le va infecta în medie.

ADVERTISEMENT

”În primele etape ale epidemiei, este R = 3. Cu alte cuvinte, fiecare persoană infectată cu coronavirus îl transmite în medie altor trei persoane.

Nivelul corespunzător de imunitate a efectivului pentru această valoare de R este de 67%, deci presupunând o eficacitate a vaccinului de 90%, trebuie să vaccinăm 74% din populație pentru a opri virusul să avanseze mai departe.

ADVERTISEMENT

Cum modifică apariția noilor variante această valoare? Nu știm sigur cât de repede s-ar fi răspândit noile tulpini dacă li s-ar permite să facă acest lucru fără măsuri de atenuare.

Dovezile sugerează că tulpina din Marea Britanie este de 30-50% și poate până la 70% , mai infecțioasă decât cea originală. Alegând valoarea de 50% , nivelurile de vaccinare necesare sunt împinse până la 86%. O proporție și mai mare va trebui imunizată dacă vrem să împingem virusul spre eradicare sau să ne ferim de o potențială subestimare a ratei de răspândire.”

ADVERTISEMENT

8.095 de persoane au fost vaccinate în ultima zi, din care 875 de persoane vaccinate cu rapel. Numărul total de persoane vaccinate împotriva Covid-19 cu vaccinul Pfizer/BioNTech, începând cu data de 27 decembrie 2020, este de 204.185

ADVERTISEMENT