News

Câți pacienți Covid-19 au cerut externarea din spitale după decizia CCR. Anunțul ministrului Nelu Tătaru

06.07.2020 | 13:58
Cati pacienti Covid19 au cerut externarea din spitale dupa decizia CCR Anuntul ministrului Nelu Tataru
Nelu Tătaru, mesaj alarmant: "Nu avem pârghiile să obligăm pacienții COVID-19 care au solicitat externarea să stea în casă. Unii se plimbă printre noi" Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Luni, după ședința de Guvern de la prânz, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, alături de secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, au prezentat proiectul de lege care va permite internarea bolnavilor de Covid-19.

În ieșirea publică de luni, Nelu Tătaru a prezentat și ultimele date privind numărul de pacienți care au cerut externarea din spitale după decizia CCR.

ADVERTISEMENT

Din datele oficiale prezentate de Tătaru, rezultă că în ultimele ore a scăzut numărul celor internați în unitățile medicale cu peste 500, după o serie de cereri de externare depuse în acest sens.

Nelu Tătaru a anunțat câți pacienți cu Covid-19 au cerut externarea din spital după decizia CCR

Săptămâna trecută, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR care asimilează internarea cu privarea de libertate și încălcarea drepturilor omului, mai mulți pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.

ADVERTISEMENT

”Proiectul de act normativ a fost adoptat în ședința de Guvern. Este necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem.

Dacă este să facem o evaluare de ieri până azi, deși azi avem 250 de cazuri noi, avem o diferență de număr de pacienți din spitale de 550. Deci avem 550 de pacienți mai puțini internați în spitale.

ADVERTISEMENT

Acest proiect de lege a fost aprobat în ședința de Guvern, va fi trimis în regim de urgență în Parlament. Sper ca interesul național să nu lase loc de interpretare politică”, a declarat Nelu Tătaru după ședința de Guvern de luni, 6 iulie.

Prevederile judecătorilor de la Curtea Constituțională

În cadrul ieșirii publice de luni, Nelu Tătaru a mai precizat că s-a lucrat tot weekendul la proiectul de lege, care iniţiază măsuri sanitare, pentru situaţii ”de risc epidemiologic şi biologic”, şi cuprinde o patologie mai largă, nu doar despre coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ministrul Executivului liberal a spus că aceste măsuri sunt necesare pentru ”a putea gestiona şi controla pandemia prin care trecem”.

Mișcările legislative ale Guvernului vin după ce judecătorii CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăți fundamentale.

ADVERTISEMENT