News

Câți pensionari speciali are România în 2024. Ce români se bucură de pensii de peste 5.000 de euro

Pensiile speciale rămân un subiect interesant pentru politicieni doar în campaniile electorale, când toți vor să le desființeze, în rest rămâne o veșnică controversă.
10.05.2024 | 07:19
Cati pensionari speciali are Romania in 2024 Ce romani se bucura de pensii de peste 5000 de euro
Câți pensionari speciali are România în 2024. Ce români se bucură de pensii de peste 5.000 de euro. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Aceste pensii speciale sunt uriașe, în condițiile în care mare parte din ele sunt suportate de stat. Astfel, există beneficiari ai sistemului de pensii speciale care aduc în buzunarul fericiților peste 20.000 de lei pe lună. A existat chiar un român care a primit 17.000 lei din partea statului, partea necontributivă.

Ce români se bucură de pensii speciale de peste 5.000 de euro

Conform RTV, mai multe categorii de români se bucură de pensii speciale. Pensii uriașe primite pentru perioade în care nici măcar nu au cotizat și nu au muncit. De la funcționar din Parlament, la angajați ai Corpului Diplomatic sau foști angajați din domeniul aeronautic civil, toți se bucură de foarte mulți bani cadou de la statul român.

ADVERTISEMENT

Așadar, trebuie menționat că Legea 303/2002 care reglementează pensiile speciale, i-a adus unui pensionar special suma de 24.151 lei, din care 21.287 lei suportată din bugetul de stat, iar 6.700 lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. Din această sumă, 17.000 lei a fost partea necontributivă, considerată partea în care fostul pensionar nu a cotizat sau nu a muncit. Ca de obicei, pensiile speciale foarte mari sunt primite de foști judecători sau magistrați.

Potrivit CNPP, care citează Legea nr. 216/2015, nu mai puțin de 790 de persoane din cadrul Corpului diplomatic și consular al României au beneficiat de pensii speciale. Pensia medie era de 6.667 lei, dintre care 3.132 de lei erau suportați de la bugetul de stat. Între timp, potrivit legii 215/2015, România are 849 de foști funcționari publici din Parlament care primesc o pensie de 5.727 de lei, dintre care 3.240 de lei de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, care a analizat cifrele Casei Naționale de Pensii, din domeniul aeronautic civil au existat 1.374 de pensionari, cu o pensie medie de 12.896 de lei, dintre care 8.317 au fost suportați de bugetul de stat. Cât despre bucuroșii de la Curtea de Conturi, aici vorbim despre 649 de persoane, cu o pensie medie de 9.831 de lei, dintre care 3.145 pensia suportată de stat.

Câți pensionari speciali are România în aprilie 2024

Mulți pensionari speciali și în cadrul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor. Vorbim aici despre 2.188 de pensionari care, potrivit Legi 567/2004, au o pensie medie de 6.247 lei, dintre care 3.408 lei sunt direct suportați din bugetul de stat. Așadar, pensiile le sunt plătite tot de românii muncitori.

ADVERTISEMENT

În cazul pensiilor speciale, de care se bucură pensionarii privilegiați, specialiștii reamintesc că există două componente. Prima e formată din cea a contributivității, pentru că pensionarii speciali primesc o sumă de bani la pensie pe baza sumelor cu care a contribuit la fondul de pensii în timp ce muncea.

A doua componentă e suma de bani primită de la bugetul de stat, pentru care foștii angajați în sistem și actuali pensionari de lux nu au contribuit nici măcar o zi. Problema cu acești pensionari e că partea necontributivă este de obicei mai mare decât cea contributivă, astfel că milioane de români se simt nedreptățiți.

ADVERTISEMENT

În aprilie 2024 existau în România doar din rândul procurorilor și judecătorilor 5.621 de pensii speciale, din totalul de peste 11.000 de pensii speciale din România. De altfel, de aici sunt și cele mai mari pensii, de peste 5.000 de euro pe lună. Ar fi cu 200 de pensionari speciali mai puțin în aprilie 2024, conform datelor oficiale centralizate de Casa Națională de Pensii Publice CNPP.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii