News

Câţi români au avut, de fapt, coronavirus. Cifrele alarmante avansate de medicul Alexandru Rafila

20.11.2020 | 16:03
Cati romani au avut de fapt coronavirus Cifrele alarmante avansate de medicul Alexandru Rafila
ADVERTISEMENT

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, consideră că numărul de infectări cu SARS – CoV – 2 este mult mai mare decât cel prezentat de autorități. Profesorul vorbește de sute de mii de români care au avut virusul și afirmă că autoritățile ar trebui să facă mai multe teste.

Rafila subliniază că, la momentul de față, la 10000 de cazuri noi zilnice,  se face același număr de teste ca atunci când numărul de infectări pe zi era de 5000.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul PSD a mai spus că unele restricții impuse de autorități sunt ineficiente, dar se arată îngrijorat de numărul mare de decese întregistrate în țara noastră. „Cred, având în vedere acest număr mare de cazuri care se înregistrează zilnic, că şi în săptămânile următoare vom înregistra tot mai multe decese şi limitarea accesului la secţiile de terapie intensivă ar putea să amplifice acest fenomen”, a declarat el, potrivit news.ro.

Alexandru Rafila spune că sute de mii de români au fost infectați cu SARS – CoV – 2

Alexandru Rafila a vorbit despre modul în care pandemia afectează țara noastră la Brașov, în cadrul unei conferințe de presă pe care a ținut-o alături de conducerea PSD-ului din acest județ. „Încă de când am făcut acest pas politic am spus faptul că rezolvarea problemelor pacienţilor – pentru că mulţi dintre noi au devenit deja pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, sunt sute de mii de persoane în România care au trecut deja prin boală, avem aproape 10.000 de decese.

ADVERTISEMENT

Și atunci sigur că trebuie să găsim o soluţie care ar trebui să depăşească cadrul politic şi această abordare la masa discuţiilor, specialişti şi poate şi politicieni la aceeaşi masă sau cei care au ambele calităţi, să dezbată acest lucru deschis, cred că este opţiunea corectă, pentru că pacienţii din România nu au culoare politică”, a spus Rafila, potrivit sursei citate anterior.

Acesta a mai adăugat că ”există semnale cel puţin în ceea ce priveşte partea de prevenţie, care se referă la dezvoltarea unei strategii de vaccinare, există semnale că acest consens politic s-ar putea să existe”.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că este necesar să se găsească soluții pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19 și în alte spitale decât acelea special desemnate pentru acest lucru. El crede că se pot amenaja spații speciale pentru acești bolnavi în alte spitale.

„Aceste spitale sunt, în mod evident, supraaglomerate, nu mai fac faţă pentru ca să trateze pacienţii şi o regândire a spitalelor multidisciplinare care să identifice zone, un pavilion sau un etaj separat, care să poată să asigure tratamentul acestor pacienţi este imperios necesară şi trebuie aplicată foarte rapid”, a explicat medicul, convins că Ministerul Sănătăţii va aplica această soluție la un punct.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila subliniază că anchetele epidemiologice trebuie făcute cu rapiditate pentru a se reduce riscul de răspândire a virusului și menționează că testele pe care autoritățile le fac sunt insuficiente. El a adăugat și că numărul de decese este unul îngrijorător.

 „În momentul în care tu dublezi numărul de cazuri, ai 10.000 de cazuri zilnic şi facei acelaşi număr de teste ca atunci când aveam 5.000 de cazuri zilnic, este clar că undeva este o problemă şi nu reuşim să identificăm suficient de repede cazurile pozitive şi atunci infecţia continuă să se extindă în comunitate”.

Reprezentantul PSD a mai vorbit și de unele restricții care au fost impuse în țara noastă. Acesta crede că ele nu au fost foarte eficiente, spunând că închiderea piețelor a dus la aglomerarea altor spații comerciale. Rafila mai spune că, în opinia lui, școlile primare ar fi putut funcționa în continuare, dacă erau amenajate corespunzător.

ADVERTISEMENT