News

Câţi români au beneficiat de amânarea ratelor bancare până la 9 luni. Anunţul ministrului de Finanţe

22.05.2020 | 14:06
Cati romani au beneficiat de amanarea ratelor bancare pana la 9 luni Anuntul ministrului de Finante
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat că valoarea totală a credilor pentru care s-a cerut amânarea plății ratelor însumează 3,3 miliarde de lei, numărul beneficiarilor acestei măsuri fiind de 152.000. Cîțu a făcut acest anunța la finele unei întrevederi pe care a avut cu reprezentanți  ai băncilor, informează News.ro.

Amânarea ratelor bancare poate fi cerută până  pe 15 iunie

În acest moment, în baza OUG 37/ 2020, au beneficiat 152.000 de clienţi a sistemului financiar-bancar, însumând 3,3 miliarde de lei, totalul creditelor amânate până la nouă luni de zile. Este un program care a funcţionat foarte rapid, sistemul financiar-bancar s-a mobilizat şi foarte rapid a procesat toate cererile”, a declarat Florin Cîţu, la finalul întâlnirii.

ADVERTISEMENT

Acesta a reamintit pot să ceară în continuare amânarea plății ratelor, termenul-limită fiind fixat pentru 15 iunie.

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare prin telefon sau pe email. Se poate opta pentru suspendarea ratelor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni.

ADVERTISEMENT

În afară de creditele ipotecare, dobânda se capitalizează la soldul creditului, pentru perioada de suspendare, iar suma se plătește eșalonat. Adică, orice credit care nu este ipotecar adună dobândă, pentru perioada în care este suspendat.

Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă, creanță la care dobânda este 0%”, se arată în Ordonanța de Urgență 37/2020.

ADVERTISEMENT

Românii au putut să ceară amânarea la plată a ratelor la credite începând cu data de 4 aprilie când au fost aprobate în Guvern normele de aplicare ale OUG 37/2020.

Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, şi este cuprinsă între o lună şi nouă luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020. Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020”, anunța atunci Ministerul Finanțelor Publice.

ADVERTISEMENT

Astfel, datornicii băncilor trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere în care să precizeze că epidemia de COVID-19 i-a afectat veniturile și că nu mai poate onora obligațiile care-i incumbă prin termenii inițiali ai contractului de creditare.

Astfel, la amânarea creditelor ipotecare pot fi luate în calcul mai  multe considerente, printre care: intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia în şomaj tehnic ca efect al închiderii/restrângerii activităţii angajatorului, concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia, plasarea debitorului în carantină instituţionalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvirea cu COVID-19.

ADVERTISEMENT