News
notix pixel id

Câți români au, de fapt, educație financiară. Situația e dramatică în context european

23.03.2021 | 15:33
Câți români au, de fapt, educație financiară. Situația e dramatică în context european
Câți români au, de fapt, educație financiară. Situația e dramatică în context european. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

România ocupă ultimul loc în Europa la capitolul educație financiară. Studiile de specialitate, dar mai ales realitatea ne indică o situația îngrijorătoare. Foarte mulți dintre români nu au noțiunile de bază și prea puțini sunt cei care fac economii.

Doar 22% dintre cetățenii din România au educație financiară. Suntem pe ultimul loc într-un clasament care îi așează pe primul loc pe nemți. 66% dintre germani și-au însușit aceste noțiuni elementare pentru un trai mai bun.

Codașii Europei la educație financiară sunt moldoveni (27%) și români (22%). Aceste țări departe față de media europeană de 52%. La nivel mondial, canadienii stau cel mai bine – 68%.  Vezi AICI ce salarii se câștigă în Europa și pe ce loc sunt românii.

ADVERTISEMENT

Doar 22% dintre români au educație financiară. Media în Europa este 52%

O altă statistică interesantă indică faptul că doar 14% dintre români cunosc toate tipurile de dobânzi aplicate creditelor. Procentul este de 30% la bulgari, 40% la polonezi și 50% la austrieci.

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul” a lansat o campanie de educație financiară, sub coordonarea Andreei Paul, conferențiar universitar doctor la Academia de Studii Economice și Președintele Asociației neguvernamentale INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.

ADVERTISEMENT

Această inițiativă este face parte din proiectul ”Susținerea Băncii Naționale în creșterea gradului de alfabetizare și a incluziunii financiare în Moldova” implementat în cooperare cu Banca Națională a Moldovei și cu susținerea financiară a Guvernului Britanic prin programul UK AID, anunță viitorul.org.

Programul va ține până la 31 mai. În acest timp vor fi puse la dispoziţia populației sfaturi practice pentru toţi cei care doresc să-şi dezvolte cunoştinţele, atitudinea şi comportamentul financiar.

ADVERTISEMENT

”Educația financiară este o soluţie validată de practica europeană şi internaţională pentru impulsionarea creşterii gradului de educaţie financiară.

De asemenea, urmăreşte creşterea nivelului de cunoştinţe şi abilităţi financiare ale cetăţenilor, ajutându-i să gestioneze riscurile asociate accesării, cu mai mare uşurinţă, a unor servicii financiare tot mai complexe şi să beneficieze, într-o măsură cât mai mare, de avantajele oferite de acestea, inclusiv prin consolidarea situaţiei şi perspectivelor lor financiare”, a spus Liubomir Chiriac, directorul IDIS Viitorul. potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri