News

Câți români au fost, de fapt, testați pentru coronavirus. Ministrul Sănătății a spus adevărul

29.05.2020 | 22:28
Cati romani au fost de fapt testati pentru coronavirus Ministrul Sanatatii a spus adevarul
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a dezvăluit care e numărul adevărat al românilor testați pentru coronavirus.

Nelu Tătaru a dezvălut câți români au fost, testați, de fapt pe durata pandemiei de Covid-19

Reprezentantul Guvernului Orban a dezvăluit că din iunie va începe testarea populației pentru anticorpi, în timp ce din 15 iunie s-ar putea renunța în mare parte la măsurile de restricție.

ADVERTISEMENT

E posibil ca în 15 iunie să renunțăm la izolare, la această măsură. Va fi o autoizolare, nu izolarea care se face acum. Ca număr de teste suntem aproape la 400.000, avem vreo 270.000 de persoane testate, restul sunt teste duble sau triple, până la două teste negative.

Am plecat de la un laborator, am ajuns la 16.000 pe zi, facem 11.000 pe zi. Avem 99 puncte de testare. Toți cei care au solicitat și au primit aceste aparate prin donații sau prin implicarea autorităților locale își pot face aceste teste.

ADVERTISEMENT

Cred că putem spune că vom merge cu a 3-a etapă de relaxare după 15 iunie, am putea renunța la măsuri. Pandemia este controlabilă, dar printr-o colaborare a noastră cu populația. Noi avem instrumentele, normele, ordinele de ministru, populația trebuie să le respecte. Am trecut de vârf, suntem pe pantă descendentă. Cred că ne vom apropia de 20.000 de cazuri, dar va exista o scădere semnificativă, avem sub 5.000 de cazuri active”, a explicat Tătaru la Digi 24.

Nelu Tătaru e pregătit să schimbe managerii de spitale în lunile următoare

Nelu Tătaru a dezvăluit că intenționează să depolitizeze sistemul medical, condus de 80% manageri care nu au nicio legătură cu medicina. „15-20% din manageri sunt cu adevărat manageri și au gestionat bine criza, restul au puțin în comun cu ce înseamnă managementul și au pierdut legătura cu cadrele medicale. Interesul politic e al clientelei de partid.

ADVERTISEMENT

Intenția mea e de a prelua conducerea acestor spitale, să fie evaluați anual, concursurile să fie centralizat, la nivelul Ministerului Sănătății, dar să fie examen corect. Când CJ sau CL îți face comisie să-ți evalueze om trimis de tine e strigător la cer. Obiectivul meu e depolitizarea sănătății.

Eu ca ministru merg în teritoriu, văd că nu merge, nu pot face nimic. Eram Italia sau Spania acum. Noi cu sistemul nostru medical, noroc cu corpul medical. Cu toate aceste piedici și-a făcut treaba. Tot ce înseamnă sănătate să nu mai politizăm. Va fi posibil dacă vom avea legislație.

ADVERTISEMENT

Viața medicală trebuie înțeleasă. Oamenii au fost juriști, economiști, altfel nu se puteau angaja, dar altfel am schimbat dacă nu a mers. Cum a fost Deva, Focșani, Suceava. După o săptămână managerii puși și-au dat demisia nefăcând față. A trebuit să venim cu management militar”, a completat Tătaru, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT