News

Câți români au murit în străinătate în ultimii 10 ani. Un deputat PNL vrea ca statul român să suporte costurile de repatriere

Peste 20.000 de români au murit în străinătate în ultimul deceniu, astfel că un deputat PNL propune să existe un fond de repatriere finanțat din taxe consulare.
26.06.2024 | 17:51
Cati romani au murit in strainatate in ultimii 10 ani Un deputat PNL vrea ca statul roman sa suporte costurile de repatriere
Câți români au murit în străinătate în ultimii 10 ani. Un deputat PNL vrea ca statul român să suporte costurile de repatriere. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Conform deputatului PNL Valentin Făgărășian, în ultimii 10 ani au murit peste 4.710 români în Italia, iar restul până la 20.000 au fost în Germania, Spania, Franța și Marea Britanie. Oamenii pleacă la muncă în căutarea unei vieți mai bune, astfel că inevitabil din totalul de 5 milioane de români din diaspora există și oameni care mor.

Un deputat PNL vrea ca statul român să suporte costurile de repatriere pentru cei ce mor în diaspora

Problema e că mulți dintre ei nu sunt neapărat cetățeni ai țărilor în care lucrează, astfel că familiile disperate plătesc zeci de mii de euro pentru a-i repatria și pentru a le oferi o înmormântare creștinească. Sunt puține situațiile în care oamenii pot să plătească acești bani, astfel că tot statul român este cel care trebuie să facă eforturi pentru a-i repatria pe cetățeni.

ADVERTISEMENT

“19.156 de cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani! Aproape un sfert dintre decese s-au înregistrat numai în Italia, adică 4.710, unde comunitatea de români este foarte numeroasă.

Numărul este foarte mare şi în Germania, Spania, Franţa sau Marea Britanie, adică acolo unde locuiesc şi muncesc milioane de români”, a scris deputatul PNL Valentin Făgărăşian. Cu toate acestea, Valentin Făgărășian vrea ca fondul destinat repatrierii să fie finanțat din taxele percepute de secțiile consulare pentru serviciile prestate străinilor.

ADVERTISEMENT

Acest proiect de lege, care a fost deja adoptat de Senat, așteaptă votul final în Camera Deputaților, conform Știri Diaspora. Deputatul PNL consideră că această inițiativă nu va avea impact bugetar imediat. ”Eu am propus, prin proiectul legislativ care a fost adoptat încă de anul trecut de Senatul României şi urmează să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor.

Statul român se va implica în repatrierea românilor morți în Diaspora

Constituirea unui fond de repatriere a cetăţenilor români, care se va alimenta din taxele percepute de secţiile consulare pentru servicii prestate cetăţenilor străini. Aşadar, legea nu are impact bugetar, pentru că veniturile nu sunt de la buget, ci din prestări servicii pentru străini”, a explicat liberalul.

ADVERTISEMENT

Deputatul subliniază că e foarte important ca statul să se implice în sprijinul românilor aflați în dificultate, indiferent de locația lor. Acest lucru se întâmplă în prezent foarte rar, pentru că statul nu are nicio obligație legală să facă acest lucru.

”Acesta consideră că ”este de dorit ca acest proiect să intre la votul final din Parlament cât mai repede, pentru a veni în sprijinul miilor de familii care, anual, îşi pierd rudele în străinătate şi care nu au soluţii pentru a-i aduce în ţară”, a explicat deputatul.

ADVERTISEMENT

”Cred cu putere că este responsabilitatea şi datoria statului român să se îngrijească de soarta fiecărui cetăţean român, oriunde s-ar afla acesta, în ţară sau în străinătate”, a completat Făgărăşian.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71. După contestaţii, a ajuns respinsă, pe locul 422
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI...
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Cu procură sau fără? Ce obligație au șoferii la aceste vămi
Cu procură sau fără? Ce obligație au șoferii la aceste vămi
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”