Românii cu drept de vot au fost așteptați la urne, duminică, 24 noiembrie, pentru a-și exercita dreptul constituțional în primul tur al alegerilor prezidențiale. Printre ei s-au aflat și cetățenii care sunt de-o vârstă cu țara și care au luptat pentru ca astăzi să poată vota liber.
Datele furnizate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor arată că în România trăiesc 7.401 de centenari. Dintre aceștia 2.608 au vârsta de 100 de ani, în timp ce 4.793 au peste 100 de ani.
Potrivit autorităților, majoritatea românilor care au depășit centenarul trăiesc în județele Iași, Giurgiu și Suceava. Printre ei se află și Toma Ion Rusu, un veteran de război din Bacău, care acum locuiește în Iași.
În vârstă de 102 ani, Toma Ion Rusu este unul dintre ultimii doi generali cu 4 stele rămași în viață în România. De-a lungul timpului, a fost decorat de 11 ori, atât pe timp de război, cât și de pace și este un adevărat exemplu pentru generația tânără.
În tinerețe, a făcut parte din Regimentul 9 Antiaeriană și a luptat pentru apărarea Bucureștiului. Totodată, a fost șofer pe ambulanță și a trăit experiențe dramatice care l-au marcat profund, dar cu toate acestea nu a renunțat niciodată să își apere țara.
„Foametea, pe timpul foametei, am fost după porumb la Jimbolia, dincolo de Timişoara, scria acolo trenul foamei. Nu aveam pâine, nu găseam. Se vindea mămăliguţa pe trotuar”, a declarat Toma Ion Rusu, la PROTV.
În ciuda tuturor greutăților pe care l-a înfruntat și a regimurilor în care a trăit, Toma Ion Rusu spune că nu și-a pierdut niciodată speranța că va fi mai bine și în România.
De aceea, el a mărturisit că nu a lipsit niciodată de la vot și a subliniat că a mers duminică la urne pentru binele poporului și prosperitatea țării și a ținut să le transmită românilor un mesaj.
„S-auzim de pace, pace şi bunăstare, poporul să poată să se bucure de această hotărâre pe care am luat-o cu toţii. Am votat pentru binele nostru, pentru copii noştri, nepoţi”, a mai spus veteranul de război.
La rândul său, Mihai Vucea, un alt veteran de război care tocmai a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, a mers la vot pentru a-și exercita dreptul constituțional care ani de zile i-a fost îngrădit. Bărbatul și-a amintit cum votau românii în 1946, la ultimele alegeri așa-zis libere, înainte de instaurarea regimului comunist.
„Te vedeau că ești cu alții, nu ești cu ei, puteai să ai neplăceri. Adică te luau în primire. Te pomeneai lovit. Ce aveți cu mine? Acuma există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără nici un risc”, a transmis Mihai Vucea.
Însă nu doar centenarii din țară au mers la vot pentru a alege viitorul președinte. Sâmbătă, 23 noiembrie, la o secție de vot din Munchen, Germania, un român care tocmai a împlinit onorabila vârstă de 100 de ani a mers să își exercite acest drept în speranța că le va oferi nepoților un viitor mai bun în țară.
Spiritul său civic și implicarea de care a dat dovadă i-a impresionat pe reprezentanții Ministerul Afacerilor Externe care au publicat o fotografie cu el pe rețelele de socializare.
„Implicare, determinare, #vot! O nouă lecție de participare la viața civică, la vârsta de 100 de ani”, se arată în mesajul publicat pe Facebook de reprezentanții Ministerului de Externe.