News

Câți români încasează pensii speciale. Statul român plătește o sumă colosală pentru aceste venituri

20.04.2021 | 11:19
Cati romani incaseaza pensii speciale Statul roman plateste o suma colosala pentru aceste venituri
ADVERTISEMENT

Sute de mii de beneficiari ai pensiilor speciale pun la grea încercare, în fiecare an, bugetul statului, în timp ce autoritățile, indiferent de culoarea lor politică, ridică nepăsătoare din umeri.

Numărul exact a ieșit la iveală în 2020, când Curtea Constituțională, care urma să se pronunțe asupra constituționalității impozitării cu 85%, a solicitat tuturor instituțiilor o situație centralizată a acestor categorii.

ADVERTISEMENT

Concret, 183.000 de români încasează sume colosale din pensii de serviciu si indemnizații pentru limita de vârstă prevăzute în legi speciale. De departe cei mai favorizați sunt judecătorii și procurorii (n.r. 4.097, conform datelor oficiale), beneficiari ai Legii nr.303/2004, pentru care statul român plătește lunar de la buget 78,6 milioane de lei.

Sute de mii de români încasează pensii speciale. Cât plătește statul român pentru aceste venituri

În evidențele Casei Naționale de Pensii se află și personalul aeronautic civil navigant profesionist (1.423 de persoane), beneficiar al Legii 83/2015, cărora statul le pune la dispoziție un buget lunar de peste 16,1 milioane de lei, astfel încât media unei pensii de serviciu este undeva în jurul sumei de 11.336 lei.

ADVERTISEMENT

Acestora li se adaugă cei 603 pensionari care au lucrat la Curtea de Conturi și primesc lunar, de la bugetul de stat, aproximativ 4,9 milioane de lei, adică 8.164 de lei/ persoană.

Următoarea categorie, în ordinea veniturilor, pentru care bugetul de stat vine cu completări de sume este reprezentată de cei 833 de membri ai corpului diplomatic și consular. Aceștia se bucură de un buget lunar pentru plata pensiilor de 4,8 milioane de lei/lună, ceea ce înseamnă că fiecare încasează, în medie, 5.750 de lei.

ADVERTISEMENT

Ministrul Economiei declară război pensiilor speciale. Cheltuielile au crescut cu 60%

De altfel, potrivit unui anunț făcut cu ceva timp în urmă de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, cheltuielile cu toate pensiile acordate prin legi speciale au înregistrat creșteri de până la 60% în perioada 2016-2020.

Cum se face că pentru unii sunt mereu bani? Eliminarea tuturor pensiilor speciale trebuie să fie o prioritate pentru orice partid care își dorește binele României.

ADVERTISEMENT

În perioada 2016-2020, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%. Un procent semnificativ. Pensiile ajung la niveluri exorbitante, de invidiat chiar și pentru cetățeni ai celor mai bogate țări de pe glob: 78.000 de lei pe lună, adică 16.000 de euro pe lună.

Nu am nicio problemă cu pensiile mari. Dacă cineva ajunge la acea sumă pentru că a economisit bani toată viața. I-a plasat în fonduri de pensii care i-au dat randament, și după o vârstă decide să trăiască din acei bani.

Bravo lui. Chiar ar fi o poveste de succes pe care ar trebui să o lăudăm. Aici însă nu e vorba de nicio poveste de succes. Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă, adică din banii noștri de taxe și impozite.

Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenți politic. În același timp, taxarea muncii în România pe salariile mici este cea mai ridicată din toată Uniunea Europeană.

Și, deloc întâmplător, tot la noi este și sărăcia în muncă cea mai mare, adică cei care, deși au loc de muncă și muncesc, tot în sărăcie se regăsesc. Toate acestea nu sunt inevitabile.

Putem să găsim bani și pentru reducerea impozitării muncii pe cele mai mici salarii și să scoatem milioane de români din sărăcie. Am candidat cu această idee centrală în campania electorală, iar ea se regăsește în programul de guvernare votat în Parlament”, a transmis Claudiu Năsui.

ADVERTISEMENT