News

Câți români primesc 5 mii de lei de la Guvern. Ei au acceptat o reconversie profesională

Guvernul României acordă noi ajutoare financiare. Ce români primesc 5 mii de lei de la buget pentru o reconversie profesională.
23.03.2023 | 08:25
Cati romani primesc 5 mii de lei de la Guvern Ei au acceptat o reconversie profesionala
Guvernul acordă 5 mii de lei pentru o reconversie profesională a unor muncitori români.
ADVERTISEMENT

Se dau 5 mii de lei de la Guvern pentru un număr limitat de muncitori români care au acceptat o reconversie profesională. Banii se duc către angajați de la Complexul Energetic Hunedoara.

Guvernul acordă 5 mii de lei pentru o reconversie profesională a unor muncitori români

În ședința de Guvern de miercuri, 22 martie, s-a adoptat o Hotărâre privind acordarea ajutorului de stat pentru ”facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive”. Măsura se aplică în cazul Societății Complexul Energetic Hunedoara – S.A., aflată în insolvență.

ADVERTISEMENT

În total, Complexul Energetic Hunedoara va primi un ajutor de stat de peste 27 milioane lei în acest an. Informații în acest sens apar într-un document care a fost publicat pe site-ul Executivului român. Din această sumă, 20,069 milioane lei vor fi alocate pentru mina Lonea și 7,173 milioane lei pentru mina Lupeni.

Din același document mai aflăm că statul alocă fonduri de 186.000 lei pentru plățile compensatorii acordate unui număr de cinci salariați de la mina Lonea. Acestora le încetează contractul de muncă.

ADVERTISEMENT

Cât 5 mii de lei (buget total de 60.000 lei) vor primi 12 salariați ai minei Lupeni. Banii sunt alocați pentru asigurarea serviciilor de reconversie profesională. Aceștia au acceptat să devină agricultori.

”Prin asigurarea sumelor pentru executarea lucrărilor de recultivarea terenurilor se asigură menținerea unui număr de locuri de muncă din cadrul societății. Prin sumele alocate pentru reconversia profesională se asigura protecția socială a persoanelor ce vor fi disponibilizate”, se precizează în documentul oficial.

ADVERTISEMENT

Sume importante alocate pentru recultivarea suprafețelor de teren din proximitatea minelor

Guvernul a decis acordarea unor sume importante pentru recultivarea suprafețelor de teren din proximitatea minei. Astfel, s-au alocat în total 26,996 milioane lei. Din această sumă, 19,883 milioane lei sunt pentru mina Lonea.

Banii for fi utilizați pentru recultivarea unei suprafețe de aproximativ 463.322 mp. O sumă de 7,113 milioane lei este destinată pentru mina Lupeni. Similar, ea va fi folosită pentru recultivarea unei suprafețe de aproximativ 79.609 mp.

ADVERTISEMENT

”Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2024 inclusiv și au fost notificate și autorizate de Comisia Europeană prin Decizia nr. C(2016)7719 final, din 2016, modificată și completată prin Decizia nr. Decizia nr. C (2018) 1001 final, din data de 16.02.2018”, potrivit notei de fundamentare.

ADVERTISEMENT
Tags: