News

Câți români primesc pensie specială. Încasează pe lună în medie 9.600 de lei

16.02.2021 | 08:00
Cati romani primesc pensie speciala Incaseaza pe luna in medie 9600 de lei
ADVERTISEMENT

Câți români primesc pensie specială? Iată o întrebare la care actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a oferit un răspuns clar, bazat pe datele oficiale ale momentului.

Dacă aproape 5 milioane de români trăiesc cu o pensie extrem de mică, de 1.500 de lei, circa 9.500 de conaționali o duc excelent, beneficiind de pensii speciale, în medie de 9.600 de lei lunar.

ADVERTISEMENT

Dezvăluirea a fost făcută la începutul acestei săptămâni de către oficialul Guvernului Cîțu, Raluca Turcan. Aceasta a afirmat din nou că baza creșterii pensiilor trebuie să fie principiul contributivității.

Câți români primesc pensie specială: Încasează pe luna în medie 9.600 de lei

Majoritatea pensionarilor din România au un venit la limita subzistenței. Mai exact, conform datelor oficiale, e vorba de 4,9 milioane de români.

ADVERTISEMENT

În același timp, pentru aproape 10.000 de conaționali, viața este una mult mai ușoară, dat fiind faptul că beneficiază de venituri de cel mai înalt nivel: pensiile speciale.

Sunt, conform ministrului Raluca Turcan, 9.500 de români cu astfel de venituri, media lor fiind undeva la 9.600 de lei, adică aproape 2.000 de euro.

ADVERTISEMENT

”În momentul de faţă avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale şi pensia medie pentru aceştia este undeva de 9.600 de lei, în timp ce în sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei şi în total în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii.

Normal că toată lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a întâmplat în timp prin vot în Parlament pe sistemul de legi speciale”, a subliniat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Ce spune Turcan de majorarea cu 40% a pensiilor

Turcan a mai spus că actuala lege a pensiilor este profund inechitabilă și a adăugat că majorarea ”din pix” a pensiilor cu 40% a creat un orizont de așteptare care nu poate fi susținut în actuala situație bugetară.

”Politicienii la ceas de alegeri s-au gândit din pix să spună că pensiile trebuie crescute cu 40%, au creat un orizont de aşteptare care în condiţiile bugetare actuale nu poate fi susţinut. Pentru majorarea pensiilor cu 14% la 1 septembrie anul trecut, efortul bugetar este de circa 8 miliarde de lei.

Întreg efortul de combatere a pandemiei a fost de circa 16 miliarde de lei. Aici avem bugete extrem de mari. În materie de pensii trebuie să te gândeşti la întregul efort bugetar, cât de mult pot creşte pensiile, cât de echitabilă este această majorare şi noi optăm pentru o formulă în care să crească mai repede pensiile mai mici şi să le ajungă din urmă pe cele care au crescut mai repede, şi să punem un pic degetul şi pe pensiile speciale”, a adăugat Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT