ADVERTISEMENT
News

Câți români reușesc să facă economii? Scădere drastică în timpul pandemiei

Autor: Robert Cristea | 04.01.2021 | 12:55
Câți români reușesc să facă economii? Scădere drastică în timpul pandemiei
Câți români reușesc să mai facă economii? Scădere drastică în timpul pandemiei. Sursa foto: bunadimineata.ro

În perioada pandemiei, numărul românilor care reușesc să facă economii este într-o scădere evidentă, se arată într-un studiu realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi comandat de Asociaţia Română a Băncilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, înainte de apariția virusului, aproximativ 68% dintre respondenți susțin că reușeau să strângă bani într-o lună normală.

Ponderea este cu totul alta acum. La un an de la începutul pandemiei, doar patru din zece români reuşesc să facă economii (39%), conform news.ro.

Doar 39% dintre români reușesc să facă economii în timpul pandemiei

”În perioada pandemiei, aproximativ patru din zece români reuşesc să facă economii (39%), în condiţiile în care înainte de pandemie, într-o lună obişnuită, două treimi dintre respondenţi (68%) reuşeau să economisească”, relevă Studiul Digitalizarea sistemului bancar în percepţia românilor realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi comandat de Asociaţia Română a Băncilor.

Aproximativ 30% din cei care au participat la sondaj au precizat că dacă ar avea o sumă mai mare de bani ar investi în educația proprie sau a familiei. Unul din zece români ar cumpăra valută.

ADVERTISEMENT

”Dacă ar dispune de o sumă mare de bani şi ar dori să economisească, 28% dintre români i-ar investi în educaţia proprie sau a membrilor familiei, 23% dintre respondenţi ar depune banii la bancă, 16% ar avea iniţiative antreprenoriale şi 10% ar cumpăra valută, restul fiind utilizaţi în diverse scopuri. Doar 9% dintre respondenţi ar ţine banii la saltea”, se arată în studiu.

Pentru constituirea unui depozit bancar, 78% dintre clienţi preferă interacţiunea directă cu funcţionarul bancar, 14% doresc interacţiune de tip online.

Un alt aspect interesant este faptul că două treimi din economiile populaţiei şi companiilor sunt realizate în moneda naţională, restul economiilor fiind constituite în valută. Majoritatea depozitelor sunt constituite pe termene scurte, de sub un an. Aproximativ 61,4% din soldul economiilor din bănci sunt constituite de populaţie.

ADVERTISEMENT

Sondajul de opinie a fost realizat în luna decembrie 2020 pe un eşantion de 1.479 respondenţi adulţi, dintre care 1.158 sunt utilizatori de servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 2,8%.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT