News

Câți români s-au vaccinat până astăzi, 4 ianuarie. Reacțiile adverse semnalate

04.01.2021 | 21:34
Câți români s-au vaccinat până astăzi, 4 ianuarie. Reacțiile adverse semnalate
Peste 25.000 de români au fost vaccinați/ Sursă: CNCAV
ADVERTISEMENT

Peste 25.000 de români s-au vaccinat până astăzi, 4 ianuarie, dintre care aproape 12.000 în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Sănătate Publică. Dintre cei vaccinați astăzi, 10 au suferit reacții adverse comune sau minore.

Până acum, toți cei 25.508 oameni vaccinați au avut parte doar de prima administrare, urmând ca rapelul să se facă la 21 de zile de la prima inoculare.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oferite de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, mai bine de 40% dintre cei vaccinați, adică 11.912, au fost inoculați în ultimele 24 de ore.

Reacții adverse „comune și minore”

Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 47 reacții comune și minore, dintre care:
– 8 reacții locale cu durere la locul injectării;
– 39 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie)”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare în România a început pe 27 decembrie, în prima etapă fiind imunizate persoanele care lucrează în sistemul medical.

Coordonatorul campanie, medicul militar Valeriu Gheorghiță, anunțat sâmbătă că, din această săptămână, vor funcționa 90% din cele 376 de centre de vaccinare organizate de autorități.

Activitatea în centrele de vaccinare va funcționa neîntrerupt, 7 zile din 7, după un program de la 8 dimineața la 8 seara. Și după 8 seara se continuă și se poate face vaccinarea pentru personalul propriu care fie este în serviciu de gardă, fie în turele de noapte, tocmai pentru a se facilita accesul la vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

ADVERTISEMENT

El a precizat că numărul centrelor va crește gradul putând ajunge la 900 de centre care să vaccineze, la nivel național, 140.000 de persoane în fiecare zi. Deocamdată, peste 90.000 de  oameni  au fost programați la vaccinare în luna ianuarie, însă ritmul va crește în etapa a 2-a a vaccinării.

Intenționez ca după jumătatea lunii ianuarie să începem vaccinarea pentru etapa a 2-a, în mod deosebit cu cele mai vulnerabile persoane, persoane la risc să dezvolte infecții severe și de asemenea cu risc să răspândească rapid infecția, cum este cazul celor internați în centrele medico-sociale și centrele rezidențiale”, a declarat Gheorghiță.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri