România se confruntă cu o criză financiară fără precedent. Inflația a ajuns la valori record, prețul la carburanți, alimente, dar și facturile s-au majorat, însă în ciuda acestui lucru, nu puțini sunt cei care aleg să stea degeaba și să trăiască doar dintr-un ajutor social, plătit din banii contribuabililor.
Și totuși câte astfel de persoane există în România? Datele oficiale publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), pentru luna ianuarie 2023 arată că 164.896 de români din întreaga țară primesc ajutor social, un număr cu aproape 10.000 de persoane decât în luna februarie a anului trecut.
Care este județul în care avem cele mai multe persoane care stau degeaba? Conform datelor ANPIS, în județul Dolj avem 10.301 de astfel de persoane, dintr-o populație de 599.558 de persoane. Pe locul doi avem Bacău, unde nu mai puțin de 9.263 de persoane primesc un ajutor social, dintr-o populație de 599.415 persoane.
Pe următorul loc avem județul Buzău cu 7.734 de beneficiari ai ajutorului social, urmat de Teleorman cu nu mai puțin de 7.715 astfel de beneficiari. La polul opus, locul din România cu cei mai puțini beneficiari ai ajutorului social este București, cu doar 254 de de persoane, dintr-o populația de aproape două milioane.
După București avem județul Ilfov, cu doar 866 de persoane, iar mai apoi Timiș, cu 1.352 de beneficiari, mai arată datele de pe site-ul oficial ANPIS. Iar numărul celor care aleg să stea acasă și să se bazeze pe ajutorul social crește constant, astfel că nu este de mirare de ce tot mai multe persoane aleg să stea acasă. Sunt însă și cazuri, precum cele ale tinerilor, care nu își găsesc un loc de muncă.
Dacă stăm să ne uităm la cifre, în București, unde există și nenumărate oportunități, dar și locuri de muncă disponibile, avem cei mai puțini români care se bazează pe ajutorul social. De cealaltă parte, în Dolj avem un număr cu mult mai mare, însă nu este clar dacă persoanele respective nu îți găsesc un job sau pur și simplu preferă să stea acasă.
Cum arătau cifrele anul trecut, înainte de declanșarea războiului din Ucraina? Județul Dolj era tot pe primul în clsamanet, loc însă doar 10.297 de persoane beneficiau de venitul minim garantat, un număr semnificativ mai mic față de cel de la începutul lui 2023.
Și anul trecut, locul doi era ocupat de Bacău, cu 8.956 de astfel de beneficiari, număr care de altfel este și el într-o continuă creștere. De cealaltă parte însă, în Buzău, numărul celor care beneficiază de ajutor social a scăzut, în 2022, în luna februarie, acestea fiind de 7.787.
Cum arată situația în București? Anul trecut, în luna februarie, 227 de persoane primeau ajutorul social de la stat, deci anul acesta vorbim despre o creștere a numărului celor care aleg să stea acasă. De cealaltă parte, în județul Ilfov numărul beneficiarilor a scăzut în 2023.