News

Câți români trăiesc în Izmir, cel mai afectat oraș după cutremurul de 6,9 grade

30.10.2020 | 16:12
Cati romani traiesc in Izmir cel mai afectat oras dupa cutremurul de 69 grade
Câți români trăiesc în Izmir, cel mai afectat oraș după cutremurul de 6,9 grade. Foto: mae.ro
ADVERTISEMENT

Un cutremur puternic a lovit coasta Mării Egee a Turciei afectând din plin orașul Izmir, unde trăiesc și mulți români. Tragedia de astăzi vine la 21 de ani de la cutremurul care a ucis aproximativ 17.000 de oameni și a lăsat pe străzi 250.000 de persoane din Izmir. Atunci, seismul a avut 7,6 grade și a durat 37 de secunde.

Potivit Centrului Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC),  cutremurul de astăzi a avut magnitudinea 6,7 grade pe scara Richter A fost urmat de un mini-tsunami care a lovit insula grecească Samos.

ADVERTISEMENT

”În circumscripţia consulară arondată Consulatului General al României din Izmir sunt stabiliţi legal, în principal prin căsătorii mixte sau angajaţi pe bază de contract de muncă pe perioadă determinată, aproximativ 600 de cetăţeni români, inclusiv etnici turci şi tătari din România, stabiliţi în Turcia înainte de anul 1989, ” conform Consulatului General al României în Izmir și potrivit mae.ro.

Peste 600 de români trăiesc legal în Izmir – oraș afectat de cutremur

Sunt mulți românii care trăiesc legal în Izmir dar și în alte zone litorale din sud-vestul Turciei, în orașe precum Kuşadası, Bodrum, Marmaris şi împrejurimi.

ADVERTISEMENT

”Cetăţenii români stabiliţi în zona egeeană a Turciei participă la viaţa socială şi politică, manifestându-şi prezenţa în viaţa publică locală. Ei păstrează legătura cu ţara de origine şi participă la manifestările cu caracter românesc organizate de consulat, care îi apropie şi le oferă cadrul de a-şi exprima identitatea naţională. Totodată, promovează constant, în societate şi la locul de muncă, o imagine reală a României,” potrivit izmir.mae.ro.

Izmir este situat pe țărmul Mării Egee în golful cu același nume. Este al treilea oraș ca mărime în Turcia după Istanbul și Ankara. Are o populație de aproximativ 4,3 milioane de locuitori, dacă includem și zona metropolitană.

ADVERTISEMENT

”Cu sprijinul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române şi al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, preotul Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia, parohul Bisericii “Sfânta Muceniţa Paraschevi Pikridion” din Istanbul, oficiază, de 2-3 ori pe an, cultul divin public în limba română pentru credincioşi români de religie ortodoxă, la biserica “Aya Fotini” din Izmir.” – conform izmir.mae.ro

Foto: Twitter

Acum 21 de ani o altă tragedie a lovit această zonă a Turciei. Aproximativ 17.000 de oameni au murit într-un cutremur devastator în Izmir, în 1999.

ADVERTISEMENT