News

Câți români vaccinați anti-Covid s-au infectat de la debutul campaniei de imunizare. Cifrele prezentate de INSP

Autoritățile au anunțat, vineri, care este numărul de români vaccinați anti-Covid care s-au infectat de la debutul campaniei de imunizare.
08.10.2021 | 21:29
Cati romani vaccinati antiCovid sau infectat de la debutul campaniei de imunizare Cifrele prezentate de INSP
ADVERTISEMENT

Pe 27 decembrie 2020, în România a debutat oficial campania de vaccinare anti-Covid-19. În tot acest timp, 5.730.849 de români au primit cel puțin o doză din serul contra bolii, peste 5,5 milioane fiind imunizați cu schema completă.

Vineri, 8 octombrie, într-o conferință de presă, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din INSP, Adriana Pistol, a spus că, din cele peste 5,7 milioane de persoane imunizate, doar 1,3% s-au infectat cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Care este procentul de români infectați din cei 5,7 milioane vaccinați anti-Covid. Anunțul INSP

Datele prezentate în cursul acestei zile de oficialul Institutului Național de Sănătate Publică demonstrează încă o dată faptul că vaccinarea este echivalentă cu protecția extrem de ridicată față de Covid-19.

Conform directorului Adriana Pistol, cifrele ratei de infectare în rândul celor imunizați sunt extrem de mici.

ADVERTISEMENT

”Din numărul total de cazuri confirmate până în prezent, postvaccinare, cei care au făcut doar o singură doză s-au infectat într-un număr de 28.929 ceea ce reprezintă un procent de 0,54% dintre cele aproximativ 5,3 milioane de persoane vaccinate în România.

Un procent de 53,56% dintre aceştia s-au infectat în primele 14 zile după ce au primit prima doză, ceea ce ne permite să tragem concluzia că este foarte posibil că nu fusese timp suficient să dezvolte imunitate. Dintre persoanele care au primit două doze de vaccin, 38.604 s-au îmbolnăvit, ceea ce reprezintă 0,72% din totalul persoanelor vaccinate.

ADVERTISEMENT

Acestea au fost confirmate la un interval de peste 120 de zile (peste patru luni) după administrarea celei de-a doua doze”, a declarat Pistol, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenției de la Ciolpani, conform Agerpres.

Circa 90% din decesele din septembrie, raportate la persoanele nevaccinate

Oficialul INSP a mai precizat că, în luna septembrie, aproape 75% din totalul cazurilor confirmate cu Covid-19 şi 90% din totalul deceselor înregistrate au survenit la persoane nevaccinate.

ADVERTISEMENT

”Practic, din totalul peroanelor vaccinate infectate, după una sau două doze, doar 1,3% s-au infectat, deşi erau vaccinate. Prin urmare, 98,7% dintre persoanele vaccinate au fost protejate până în prezent şi nu s-au infectat”, a mai adăugat Adriana Pistol.

Conform datelor GCS, până pe 8 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.332.221 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

În toată criza sanitară, 38.927 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au murit. Cele mai multe decese, 385, au fost raportate chiar în această zi.

ADVERTISEMENT