News

Câți români vor avea, de fapt, pensia mărită. Ce se întâmplă cu cei care încasează pensia minimă

02.09.2019 | 09:49
Cati romani vor avea de fapt pensia marita Ce se intampla cu cei care incaseaza pensia minima

Începând de astăzi, pensionarii din România vor primi mai mulți bani. Punctul de pensie a crescut de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Numărul românilor care beneficiază de aceste creșteri nu este puțin deloc. Peste 5 milioane de pensionari au parte, așadar, de bani mai mulți la talonul de pensie.

5 milioane de români au de azi pensia mărită

Cei care iau pensia minimă (indemnizație socială) vor primi cu 60 de lei mai mult. Astfel că, această indemnizație crește de la 640 de lei la 704 lei. Creșterea de 15% este prevăzută în bugetul din acest an. De la 1 septembrie 2020, punctul de pensie va fi de 1.775 de lei, iar de la 1 septembrie 2021 de 1.875 de lei, conform calendarului de creșteri stabilit de Ministerul Muncii.

Impactul bugetar este unul destul de mare, de aproximativ 8 miliarde de lei. Reprezentanții opoziției susțin că guvernul nu își va permite să mențină ritmul creșterilor de pensii care a fost anunțat, în timp ce guvernul dă asigurări de fiecare dată că nu vor fi probleme cu plata pensiilor și că există bani pentru acestea până la finalul acestui an.

Marius Budăi, despre pensii, în studioul Antena 3
Marius Budăi îi asigură pe pensionari că vor primi măririle promise până la finalul anului. Sursa foto: antena3.ro

Marius Budăi: „Nu mi-am permis niciodată să-i panichez pe pensionari”

„Legea cum este promulgată, este publicată în Monitorul Oficial şi noi am început deja calendarul implementării, dar ceea ce ţine de indemnizaţia socială, pensia minimă în speţă – şi sunt afectaţi nu puţini oameni, 950.000 – avem o problemă dacă de abrogă baza legală. Dar nu vreau şi nu mi-am permis niciodată să-i panichez pe pensionari şi o să le spun să stea liniştiţi: vom găsi soluţia legală şi corectă ca acest lucru să nu se întâmple şi chiar dacă se va întâmpla, vom avea o soluţie B şi vom merge mai departe”, a asigurat ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Marius Budăi, conform digi24.ro.