News

Câți soldați apți de luptă are, de fapt, Rusia în Transnistria, potrivit serviciului ucrainean de informații militare. Mizele Moscovei și Kievului în regiune

Serviciul de informații militare de la Kiev a anunțat câți soldați apți de luptă mai are, de fapt, Rusia în Transnistria, potrivit surselor sale, dar și care este adevărata miză a escaladării de la Tiraspol.
05.05.2022 | 08:03
Cati soldati apti de lupta are de fapt Rusia in Transnistria potrivit serviciului ucrainean de informatii militare Mizele Moscovei si Kievului in regiune
Câți soldați apți de luptă are, de fapt, Rusia în Transnistria. Serviciul de informații militare de la Kiev despre adevărata miză a escaladării
ADVERTISEMENT

Autoproclamata Republică Transnistreană a fost, în ultima perioadă, scena unor tulburări de natură să îngrijoreze Chișinăul, dar și Kievul, dacă nu prin amploare, măcar prin importanța strategică a zonei.

Câți soldați apți de luptă mai are Rusia în Transnistria

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) a anunțat că, potrivit informațiilor pe care le dețin, rușii doresc escaladarea situației din Transnistria pentru a o folosi ca pe un atac psihologic împotriva Ucrainei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, spun ofițerii de informații ucraineni, Kremlinul caută modalități de a dispersa forțele armatei ucrainene. Scopul ar fi, de fapt, scoaterea cât mai multor trupe ucrainene de pe frontul din Donbas, unde se concentrează în prezent atacul Rusiei.

După ce și-au dat seama de lipsa de succes în așa-numita „operațiune specială” împotriva Ucrainei, precum și de faptul că acțiunile unităților ucrainene au o eficacitate ridicată, comandamentul trupelor de ocupație încearcă să creeze zone de instabilitate în apropierea granițelor țării prin apariția unei amenințări de atac. din partea grupurilor armate ruse și pro-ruse de pe teritoriul Transnistriei”, au explicat serviciile ucrainene de informații.

ADVERTISEMENT

300 de militari apți de luptă și sub 10.000 de tone de muniții utile

Dar, potrivit experților militari, personalul cu adevărat pregătit pentru luptă și motivat al unității Grupului Operațional al Forțelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu depășește 300 de persoane, a căror sarcină este protejarea depozitelor de muniție din satul Kolbasna.

Nici starea materialelor militare din Transnistria nu este mai bună, spun serviciile militare de informații ale Ucrainei. Mai mult de jumătate din toate munițiile depozitate în Transnistria, spun ei, au expirat și nu mai pot fi transportate. Și doar 7-8 mii de tone de muniții mai sunt utile și ar putea fi folosite.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aproximativ două treimi dintre toate echipamentele militare de pe teritoriul Transnistriei sunt incomplet sau parțial pregătite pentru luptă. Problema e și mai mare întrucât nu există resurse materiale și capacități de producție pentru repararea și restaurarea echipamentului din Transnistria, au mai explicat cei din GUR.

Scopurile Rusiei

Potențial, Transnistria poate fi folosită ca o rampă de lansare pentru a stabili linii de aprovizionare și pentru a asigura desfășurarea grupului rus în Republica Moldova, dar acest lucru va fi posibil doar dacă operațiunea prezentă va reuși să creeze un coridor terestru de legătură cu Rusia prin regiunile de sud ale Ucrainei”, a adăugat Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării.

ADVERTISEMENT

Coroborată cu lovirea repetată, cu rachete, a podului strategic care trece peste limanul Nistrului, în regiunea Zatoka, de lângă Odesa, intențiile Kremlinului devin ceva mai clare. Pentru că, în condițiile în care rușii au superioritate în Marea Neagră, controlând sau măcar punând în pericol orice transport spre malul ucrainean, podul respectiv este singura cale prin care Odesa ar putea primi transporturi de ajutor militar care să vină prin România.

Alianța Nord-Atlantică, prin adjunctul secretarului general, Mircea Geoană, este de părere că declarațiile belicoase ale Rusiei nu sunt susținute de realitatea militară. „Vedem declarațiile comandanților militari ruși, că vor să creeze un coridor terestru care să ajungă până la Transnistria, dar nu vedem resursele militare care să susțină o astfel de operațiune. Rusia nu are cu ce, deocamdată, din punct de vedere militar, să intre într-o fază și mai complicată a acestui război”, a spus Geoană.

Este, probabil, o tactică de a bloca trupe ucrainene la Odesa. Primele indicii arată o operațiune de dezinformare a Rusiei la Tiraspol, dar nu vedem resurse disponibile pentru o operațiune spre Odessa și Transnistria”, spunea în urmă cu câteva zile fostul politician român.

Ce joc face Kievul

Declarația de azi a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev reprezintă o ameliorare a analizei de săptămâna trecută, când reprezentanții GUR spuneau, pe surse citate de presa din Marea Britanie, că „Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este foarte importantă. Dacă rușii vor începe să preia controlul, vom fi, militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea pentru Ucraina va fi una existențială”.

Partea politică a conducerii de la Kiev a fost însă ceva mai ponderată, săptămâna trecută, astfel că declarațiile contradictorii pot fi puse și pe seama micii dispute Kiev-Chișinău în legătură cu aderarea la UE și neutralitatea Republicii Moldova. Consilierul lui Volodimir Zelenski, Aleksei Arestovici, a lansat o ofertă de ajutor pentru Republica Moldova din partea Ucrainei.

Trebuie să spunem că Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiați. Astfel, ei pot veni și la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuși oficial teritoriu care aparține Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană. 

În Transnistria sunt circa 1600 de soldați ruși, plus așa zisa armată a regiunii, încă vreo 5000-7000, să spunem. R. Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca. Și cel mai bun lucru pe care-l poate face R. Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina și România. Da, România, pentru că ei de fapt sunt același popor. Există și mulți moldoveni care nu ar fi de acord cu mine, ei au poziția că sunt popor separat, dar limba sigur e aceeași. E cert că sunt apropiați cu românii”, a spus săptămâna trecută Arestovici.

Și nu a fost singura încercare a Kievului de a atrage România în conflict cu Rusia. „În ceea ce privește posibilitatea menținerii unei situații de calm pe teritoriul Republicii Moldova, cel controlat de guvern, putem spune că în cazul unei operațiuni militare, în cazul unei agresiuni, o ofensivă din Transnistria, în care trupele Federației Ruse ar avea alături grupurile armate ilegale din Transnistria, situația nu este foarte luminoasă pentru Moldova.

Colegii mei moldoveni spun că apărarea Chișinăului nu va rezista mai mult de două ore, care este timpul necesar pentru a ajunge de la frontiera administrativă cu Transnistria. «Trupele au și ajuns la Chişinău». Nu va fi ajutor militar, dar măcar pe ajutorul jandarmeriei se poate conta. Totuși, ar fi problematic, pentru că, dacă ne amintim de istoria conflictului transnistrean, unul dintre liniile de propagandă a fost că transnistrenii au fost speriați de „naziștii români”, care vor veni și vor îngrădi drepturile vorbitorilor de limbă rusă”, declara, la începutul acestei săptămâni, Serghei Gherasimciuk, director executiv adjunct al Centrului Ucrainean de Analiză Prism.

ADVERTISEMENT