News

Câți soldați trimite România în Ucraina, în 2022. Klaus Iohannis a aprobat participarea forțelor armate la misiuni OSCE

Peste 1.600 de militari români și 360 de cadre din cadrul forțelor Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizați în teatre de operațiuni din afara granițelor. O parte din aceștia vor avea misiuni în Ucraina.
04.05.2022 | 14:04
Cati soldati trimite Romania in Ucraina in 2022 Klaus Iohannis a aprobat participarea fortelor armate la misiuni OSCE
Klaus Iohannis a semnat ordinul prin care soldații români vor lua parte la misiuni în Ucraina și alte zone de conflict / Foto: Inquam, Hepta / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

România trimite militari și forțe ale MAI în Ucraina pentru a lua parte la misiuni sub coordonarea OSCE și UE, conform angajamentelor pe care țara noastre și le-a asumat în cadrul parteneriatelor cu organismele internaționale din domeniul securității.

MApN și MAI trimit oameni în Ucraina

Marți, 3 aprilie 2022, Camera Deputaților și Senatul a avut pe ordinea de zi a ședinței reunite o informare a președintelui Iohannis cu privire la aprobarea, pentru anul 2022, a forțelor și mijloacelor Armatei Române și ale Ministerului Afacerilor Interne care pot fi puse la dispoziție în vederea participării la misiuni în afara teritoriului național.

ADVERTISEMENT

Conform documentului, Ministerul Apărării Naționale va disloca 1.614 militari în teatre de operații și misiuni în afara țării, iar Ministerul Afacerilor Interne va asigura 360 de oameni în zonele vizate de aceste acțiuni. Alte 650 de forțe ale jandarmeriei sunt dislocabile la ordin în misiuni UE, NATO, ONU sau alte misiuni de interes strategic ale MAI.

Pentru Ucraina, MApN este gata să trimită 20 de militari în cadrul misiunii OSCE SMM și 12 soldați în misiunea de instruire și consiliere (EUAM) a Uniunii Europene, în vreme ce MAI pune la dispoziția UE alți 20 de oameni în cadrul misiunii de consiliere a Reformei Sectorului Civil de Securitate (EUAM Ucraina). De asemenea, alți 15 jandarmi pot fi dislocați în cadrul misiunii speciale de monitorizare a OSCE din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Soldații români vor participa la misiuni în Irak, Somalia sau Sudan

Alte misiuni la care vor fi prezenți forțele române sunt Kfor (Kosovo), Sea Guardian (Marea Mediterană), Irak  – NATO; Althea (Bosnia și Herțegovina), Atalanta (Oceanul Indian), Eunavfor Med Irini (Marea Mediterană), EUMM (Georgia), EUTM (Somalia), EUTM RCA (Republica Centrafricană), EUTM (Mozambic) – UE, Monusco (Congo), UNMIK (Kosovo), UNMISS (Sudanul de Sud), MINUSMA (Mali), UNMOGIP (India și Pakistan) – ONU.

De asemenea, 92 de soldați vor lua parte la misiuni ale coalițiilor internaționale în: Irak, Iordania, Orientul Mijlociu sau la Rask Force Takuba (misiune internațională coordonată de Franța).

ADVERTISEMENT

”În conformitate cu prevederile art.119 din Constituția României și ale Legii nr 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am aprobat, pentru anul 2022, forțele și mijloacele Armatei Române și ale Ministerului Afacerilor Interne care pot fi puse la dispoziție în vederea participării la misiuni în afara teritoriului național”, se arată în informarea transmisă Parlamentului de către Președintele României.

Președintele României a semnat ordinul înainte de începerea războiului din Ucraina

Documentul a fost transmis de Administrația Prezidențială pe data de 27 decembrie 2021 și a ajuns o zi mai târziu pe biroul lui Marcel Ciolacu, însă abia pe 3 mai a intrat pe ordinea de zi în ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului.

ADVERTISEMENT

Între timp, Misiunea Specială de Monitorizare (SMM) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a rămas fără mandat, de la 31 martie 2022, după 8 ani de activitate în Ucraina.

SMM este o divizie civilă a OSCE însărcinată cu observarea zonelor de conflict, iar Rusia a blocat prelungirea mandatului în Ucraina după un raport devastator pentru Kremlin.

Helga Maria Schmid, secretar general al OSCE, a declarat că personalul SMM a fost supus ”intimidării, hărțuirii și retoricii publice ostile” în zonele separatiste susținute de ruși din Donețk și Lugansk, după încheierea misiunii.

Patru oficiali OSCE, reținuți în Ucraina

La sfârșitul lunii aprilie, 4 oficiali ai misiunii SMM au fost reținuți pe teritoriul Ucrainei, în zonele controlate de separatiștii ruși.

”Detenția membrilor misiunii internaționale SMM în Donețk și Lugansk este inacceptabilă și solicităm eliberarea lor imediată”, a declarat Zbigniew Rau, președinte în exercițiu al OSCE și ministru polonez de externe.

Pe 28 aprilie, șeful OSCE a anunțat oficial că va demara procedura de încheiere a misiunii speciale de monitorizare în Ucraina dar că va căuta soluții alternative pentru a identifica noi modalități de implicare a organizației în Ucraina.

Misiunea UE va investiga crimele de război

EUAM (European Advisory Mission) Ucraina este o misiune a Uniunii Europene înființată în decembrie 2014, după sângeroasele evenimente din timpul protestelor Euromaidan, de la Kiev. Misiunea și-a propus să susțină reformele în cadrul sectorului civil, acordând suport strategic în domeniul securității.

Începând cu luna martie, misiunea are ca obiectiv ajutorarea refugiaților și transportul acestora către țările vecine. De asemenea, EUAM își propune să investigheze crimele de război și să monitorizeze aplicarea legislației internaționale în zonele de conflict.

ADVERTISEMENT
Tags: