News

Câți tineri din România s-ar vaccina anti-Covid? Procentul celor în vârstă e aproape dublu. Sondaj

09.02.2021 | 21:10
Cati tineri din Romania sar vaccina antiCovid Procentul celor in varsta e aproape dublu Sondaj
ADVERTISEMENT

Un sondaj al INSCOP Research, publicat luni, 8 februarie, arată câți români s-ar vaccina, în funcție de vârstă, procentul celor în vârstă fiind de aproape două ori mai crescut decât cel al tinerilor. 

În urmă cu aproximativ două săptămâni, un sondaj IRES contura un portret al românului care nu dorește să se vaccineze împotriva coronavirusului, subliniind că decizia multora nu este una definitivă.

ADVERTISEMENT

Despre persoanele care aderă la mesajele anti-vacciniste s-a discutat mult în ultima perioadă în contextul în care campania de vaccinare națională evoluează.

În ce măsură s-ar vaccina tinerii din România împotriva Covid-19? Vârstnicii, aproape de două ori mai dornici să se vaccineze

Mai mult de jumătate dintre români, 55.2% declară că intenționează să se vacineze împotriva Covid-19 pe parcursul acestui an, și doar patru din zece români afirmă că nu doresc acest lucru.

ADVERTISEMENT

La nivel demografic, doar 42% dntre persoanele tinere (18-29 de ani) declară că doresc să se vaccineze, în timp ce la intervalul de vârstă peste 60 de ani aproape trei sferturi dintre respondenți (72%) susțin că se vor vaccina.

55.2% dintre români declară că intenționează să se vaccineze împotriva Covid-19 în cursul acestui an, 39.4% afirmă că nu intenționează să facă acest lucru, iar 5.4% nu știu sau nu răspund.

ADVERTISEMENT

“Explicațiile acestui decalaj evident sunt multiple: riscurile medicale diferite ale celor două grupuri de populație și o cultură a vaccinării consolidată în cazul populației cu vârsta de peste 60 de ani care a experimentat campaniile de vaccinare extinsă din perioada comunistă,

Mai mult decât atât,  o altă explicație este expunerea mult mai puternică a populației tinere la informațiile culese de pe rețelele sociale unde circulă nestingherite teorii ale conspirației și o avalanșă de informații false.

ADVERTISEMENT

Comparativ, vârstnicii se informează mai mult din media tradiționale unde controlul știrilor false și al dezinformărilor este mult mai strict”, conform raportului INSCOP Research.

Care sunt motivele pentru care românii nu s-ar vaccina

Jumătate dintre cei care nu intenționează să se vaccineze spun că decizia lor este una definitivă, ceea ce ne face să afirmăm că doi din zece români reprezintă populația care își manifestă ferm această opțiune.

Un număr similar de români, însă, din același grup (cel care declară că nu intenționează să se vaccineze) afirmă că această decizie nu este una definitivă și ar putea să fie influențată de anumite argumente favorabile.

Este grupul de populație care observă câți români se vaccinează, cine sunt cei care se vaccinează, care este ponderea efectelor adverse, care este eficiența vaccinului și în funcție de analiza acestor concluzii va lua o decizie personală.

Pentru a se tinde un prag de 75% populație dispusă să se vaccineze, autoritățile vor trebui să își concentreze campaniile de informare în special pe acest grup de populație”, adaugă sociologii.

ADVERTISEMENT