News

Cauza morții angajaților de la fabrica de lactate din Ibănești. Dezvăluirea unui supraviețuitor: “Am leșinat”

Cum au murit cei patru angajați de la fabrica de lactate. Mărturiile cutremurătoare ale unui supraviețuitor care a încercat să intre în bazin pentru a-i ajuta
26.06.2024 | 09:48
Cauza mortii angajatilor de la fabrica de lactate din Ibanesti Dezvaluirea unui supravietuitor Am lesinat
De ce au murit angajații de la fabrica de lactate din Ibănești. Sursa foto: Observator
ADVERTISEMENT

Tot mai multe suspiciuni după tragedia de la fabrica de lactate din Botoșani, unde patru persoane și-au pierdut viața. Primul muncitor trimis să curețe fosa ar fi lucrat fără forme legale, iar compania a încercat, după decesul acestuia, să-i întocmească retroactiv contractul de muncă.

Ies la iveală detalii terifiante după tragedia de la Ibănești

Există și un pompier voluntar care a încercat să intre în bazin pentru a salva cele patru persoane. A leșinat în câteva zeci de secunde și a fost scos la suprafață. Acesta a făcut o mărturie tulburătoare pentru Observator.

ADVERTISEMENT

În fosa de șapte metri adâncime și-au pierdut viața patru oameni. Un pompier voluntar din comună era rudă cu una dintre victime și vecin cu alta, a scăpat miraculos.

„M-am asigurat eu cu o funie şi mi-am dat drumul. Erau toţi în apă, erau înecaţi, patronul stătea în picioare. Maxim un minut, atât am stat. Le-am zis oamenilor de acolo, de afară, să mă tragă că nu mai stau, nu mai pot să rezist. Şi apoi nu am mai ştiut şi am leşinat”, a povestit pentru Observator Costel Purice, supravieţuitor.

ADVERTISEMENT

Amestecul mortal de substanțe din bazin, inclusiv monoxid de carbon, acid sulfuric și amoniac, a fost amplificat de temperaturile ridicate, de aproximativ 30 de grade.

Angajații au golit fosa în ziua tragediei cu ajutorul unei pompe mobile. Imediat după, primul bărbat a intrat să curețe bazinul de decantare, la cererea administratorului fabricii. După câteva minute, încă patru bărbați l-au urmat în fosa plină de gaze toxice, încercând cu disperare să se salveze unul pe altul,

ADVERTISEMENT

„Tatăl meu a fost trimis prima persoană. A intrat acolo mai mult obligat. Toată ziua l-a stresat să meargă să repare o garnitură acolo. Îl ameninţă că îl dă afară”, a spus fiul unuia dintre bărbații morți.

Angajații au încercat cu disperare să se salveze unul pe celălalt

Patronul companiei a ajuns conștient la spital, dar a decedat în mâinile medicilor. Necropsia a relevat că victimele au suferit un edem pulmonar.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile au luat amploare, fiind cel mai grav accident de muncă din ultimii 25 de ani. Surse din anchetă, citate de Observator, susțin că muncitorii au fost trimiși în bazinul cu apă reziduală fără echipament de protecție.

„Am constatat că una dintre victime, cel care ar fi fost primul care a intrat în acea fosă, contractul individual de muncă a fost transmis imediat după incident. Niciunul dintre ei nu aveau în fişa postului asemenea atribuţii”, potrivit inspectorului șef ITM Botoșani, Daniela Lozneanu, citat de Observator.

De asemenea, unul dintre decedați lucra la negru. După tragedie, firma ar fi încercat să ascundă neregulile. Inspectoratul Teritorial de Muncă și Poliția au luat mai multe camere de supraveghere pentru a reconstitui filmul tragediei.

Cei trei angajați ai fabricii de lactate vor fi înmormântați la sfârșitul săptămânii. Familiile lor vor primi un ajutor financiar din partea autorităților locale.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!