Alegeri 2024

Cauzele euroscepticismului, explicate de un avocat. “Neputința conducătorilor, care arată către o suprastatalitate din exterior”

Mihai Valentin Neagu și Alec Bălășescu au dezbătut la TATULICI la FANAT1K cauzele care au dus la creșterea euroscepticismului în Romania.
12.12.2024 | 08:07
Cauzele euroscepticismului explicate de un avocat Neputinta conducatorilor care arata catre o suprastatalitate din exterior
Mihai Valentin Neagu și Alec Bălășescu, despre cauzele euroscepticismului din România Foto: Montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Invitații lui Mihai Tatulici și-au expus teoriile privind instalarea euroscepticismului în România și amploarea pe care a luat-o acest fenomen. Aceștia au explicat și cum ar putea fi combătut.

Cauzele euroscepticismului, explicate de un avocat

Avocatul Mihai Valentin Neagu spune că cea mai mare parte din vină o are tendința conducătorilor țării de a se arăta neputincioși și servili față de Uniunea Europeană, deși reglementările acesteia pot fi negociate, arătând către o entitate suprastatală.

ADVERTISEMENT

„Am și o teorie personală. Uitați-vă de exemplu că acum se bate foarte mult monedă pe partidele proeuropene, candidații proeuropeni. I se transmite omului ideea că totul depinde de o entitate suprastatală, extrastatală.

Și atunci omul care trăiește în anumite greutăți și nu doar în România, mai sunt și în alte țări, automat devine sceptic față de acea autoritate. E ceea ce prin multe țări se numește euroscepticism. Nu că ar fi bun sau rău, eu sunt proeuropean.

ADVERTISEMENT

Dar euroscepticismul acesta este alimentat tocmai de această tendință și de motivarea neputinței conducătorilor de a face ceva, arătând întotdeauna către o suprastatalitate, către o suprareglementare venită din exterior. Nu că n-ar exista, dar și acelea sunt flexibile”, a declarat avocatul pentru FANATIK.RO.

O explicație în aceeași notă a dat și antropologul Alec Bălășescu, care a avertizat că atitudinea servilă a celor aflați la conducere face ca discursul legat de negociere și la posibilitatea negocierii cu Uniunea Europeană să fie preluat de către partidele extremiste.

ADVERTISEMENT

„Problema unui astfel de superservilism face ca discursul care ține de negociere, să fie preluat de partidele extremiste suveraniste. Ok, suntem parte din structurile europene. Acum suntem deja membru deplin și în Schengen în curând.

Din această poziție putem oricum negocia. Și din poziția dinainte de a fi în Schengen puteam negocia pentru că avem o poziție geostrategică destul de importantă. Acum din ce în ce mai importantă.

ADVERTISEMENT

Dacă nu negociem și dacă nu spunem că negociem și ne plasăm crezând că poziția proeuropeană e cea de servilism, tot discursul acesta al posibilității negocierii este preluat de partidele extremiste suveraniste. (…) Ca soluție trebuie revenit asupra acestor tipuri de conversații”, a subliniat antropologul la TATULICI la FANAT1K.

De ce a crescut EUROSCEPTICISMUL în România

ADVERTISEMENT