Life

Cauzele morții lui Doru Stănculescu, învăluite în mister. De ce probleme de sănătate suferea, de fapt, folkistul

Vestea că folkistul Doru Stănculescu a trecut la cele veșnice a șocat, însă prietenii apropiați ai artistului vorbesc despre gravele probleme de sănătate care l-au măcinat, în ultima vreme.
24.08.2021 | 14:44
Cauzele mortii lui Doru Stanculescu invaluite in mister De ce probleme de sanatate suferea de fapt folkistul
Cauzele morții lui Doru Stănculescu, învăluite în mister, de la accidentul în baie, la blocajul renal (sursa facebook.com)
ADVERTISEMENT

Doru Stănculescu rămâne unul dintre stâlpii de rezistență ai mișcării folk din România. Vestea că artistul a trecut la cele veșnice a surprins pe toată lumea, în ciuda faptului că acesta nu mai era la… prima tinerețe. FANATIK a relatat episodul în care Stănculescu a fost găsit fără suflare chiar de fiul său, iar atunci au apărut primele semne de întrebare.

Andrei Păunescu, unul dintre apropiații cântărețului, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK: „Am aflat că Doru Stănculescu a căzut în baie și că s-a lovit la cap. S-a întâmplat în această zi blestemată de 23 august și nu o spun doar din pricina evenimentelor politice care s-au derulat la această dată, de-a lungul anilor, ci pentru că, în aceeași zi fatidică, mama mea, poeta Constanța Buzea, s-a lovit, de asemenea, la cap. Spre deosebire de Doru, mama a mai rezistat o săptămână…”

ADVERTISEMENT

„Mi s-a făcut rău când am auzit această veste. Totuși, deși nu-l mai văzusem pe Doru timp de mai bine de o lună, ne-am întâlnit în ultimele trei săptămâni și mi s-a părut slăbit, tras la față. La Calafat, unde a fost prezent, nu a putut cânta, pentru că făcuse un blocaj renal. I s-a pus o sondă, dar se pare că au apărut complicații. Era un om care își îngrija sănătatea. Sigur, la vârsta sa (71 de ani) lua medicamente, dar era firesc”, ne-a declarat un alt vechi prieten și colaborator al artistului, folkistul Sorin Minghiat.

De la cauzele morții neașteptate a lui Doru Stănculescu, la „Fără petale” și la mitul destrămat al iubitei înecate

De-a lungul anilor, referitor la Doru Stănculescu a circulat o legendă, care a fost legată de apariția celebrei piese „Fără petale”. Povestea spune că artistul ar fi scris cântecul în amintirea unei foste iubite, care ar fi murit înecată. Cu toate acestea, mitul a fost spulberat de prietenii folkistului.

ADVERTISEMENT

Doru Stănculescu și Sorin Minghiat s-au cunoscut în anul 1972, când au devenit amândoi studenți. După primirea repartiției, Stănculescu l-a găzduit pe Sorin Minghiat, care avea să ne spună: „Într-adevăr, am fost ca frații. Am locuit la el timp de două luni, iar părinții săi îmi erau aproape la fel de apropiați ca și părinții mei. Ne-a separat doar șederea lui la Paris, unde a locuit timp de șase ani. Totuși, vorbeam la telefon destul de des, mai ales pentru vremurile acelea”.

Am făcut această paranteză pentru a sublinia apropierea dintre cei doi artiști, în contextul în care doream să „elucidăm” enigma cântecului „Fără petale”, compus în tinerețe, de Doru Stănculescu.

ADVERTISEMENT

Sorin Minghiat a comentat, așadar, pe marginea respectivului subiect: „Această legendă, legată de cântecul „Fără petale” nu este adevărată. Într-adevăr, este vorba despre o poveste de dragoste din tinerețea lui Doru Stănculescu, un moment romantic desfășurat pe o plajă. Eu n-am cunoscut-o pe acea fată, dar, cu siguranță, nu a murit nimeni, înecat…”

Andrei Păunescu (sursa facebook.com)
Andrei Păunescu (sursa facebook.com)

Andrei Păunescu: „Doru Stănculescu și Tudor Gheorghe au fost primii pe scena Cenaclului. Printre ei, Caramitru…”

La rândul său, Andrei Păunescu a demontat și el acest mit, al iubitei care a sfârșit tragic: „Știu doar că este vorba despre o poezie care amintește de o scenă de dragoste, petrecută pe plajă și l-am cunoscut bine pe Doru, asftel că aș fi putut afla mai multe”.

ADVERTISEMENT

Andrei Păunescu și Doru Stănculescu au mers împreună de curând, la tabăra de folk de la Calafat, acolo unde cel din urmă nu a putut concerta, din pricina problemelor de sănătate. „Doru și Tudor Gheorghe au fost primii artiști care au cântat pe scena Cenaclului Flacăra, în 1973. În paranteză fie spus, atunci a fost prezent și Ion Caramitru, care trebuia să spună un banc, dar ulterior, după ce a devenit „anti-comunist” și anti-Păunescu s-a făcut că uită momentul”… a rememorat Andrei Păunescu.

De alfel, fiul lui Adrian Păunescu, a postat pe canalul său de youtube emsiunea „În lumea lui Doru Stănculescu”, în care regretatul artist și-a povestit viața, amintind inclusiv momentul debutului în Cenaclul Flacăra, când a concertat deși avea un picior în ghips.

Revenind, însă, la legenda creată în jurul piesei „Fără petale”, se pare că aceasta rămâne la stadiul de mit. „Nu am auzit așa ceva, ca piesa să fi fost compusă în urma unui accident”, avea să ne precizeze și Nicu Alifantis.

Eugen Avram și Doru Stănculescu (sursa facebook.com)
Eugen Avram și Doru Stănculescu (sursa facebook.com)

Eugen Avram: „O fantezie erotică, pe plajă”

Folkistul Eugen Avram este cel care a publicat, pe o rețea de socializare, vestea morții lui Doru Stănculescu. De altfel, de mai multă vreme, Eugen Avram a fost cel mai apropiat colaborator al interpretului cântecelor „Fără petale”, „Ai, hai” sau „Șambala”.

Eugen Avram a precizat, de asemenea, în exclusivitate pentru FANATIK: „Nu este adevărat ce s-a spus despre piesa „Fără petale”, este doar un zvon. Pur și simplu, este vorba despre o fantezie erotică, pe plajă. De altfel, Doru a și povestit în mod public, în timpul unor concerte, cum a gândit cântecul”.

Sorin Minghiat (sursa facebook.com)
Sorin Minghiat (sursa facebook.com)

Sorin Minghiat și dezvăluirile despre „Ecoul de romanță”, piesa „împrumutată” Mihaelei Mihai

Cu siguranță, „Fără petale” și „Ai, hai” sunt piesele cele mai cunoscute din repertoriul lui Doru Stănculescu. Totuși, revenind la Sorin Minghiat, artistul consideră că nu acestea sunt cele mai valoroase cântece create de prietenul său.

„Doru s-a lansat cu piesa „Ion Crâșmaru”. Apoi, a devenit cunoscut grație melodiei pe care a cântat-o sora lui, Mihaela Mihai, „Ecou de romanță”, pe versurile lui George Bacovia. Ințial, lui Doru nu i-a plăcut piesa și i-a oferit-o Mihaelei. Ulerior, plimbându-se prin oraș, a auzit niște trecători fluierând acordurile cântecului. Mi-a spus că i s-a făcut brusc rușine și ulterior a cântat și el „Ecou de romanță”, a rememorat interlocutorul nostru.

Dan Andrei Aldea are meritul de a-i fi orchestrat piesele lui Doru Stănculescu. La unele melodii, Dan Aldea a reluat orchestrațiile inițiale ale lui Vali Sterian. „Când Doru s-a întors de la Paris, eu i-am înlesnit reluarea colaborării cu Vali, pentru că Doru parcă era căzut din lună. După șase ani, nici nu mai știa de unde să cumpere un bilet de tramvai… Ulterior, la Casa Eliad, a început o nouă etapă frumoasă pentru noi, iubitorii muzicii folk”, a continuat Sorin Minghiat.

Doru Stănculescu, în tinerețe (sursa facebook.com)
Doru Stănculescu, în tinerețe (sursa facebook.com)

„Doru trebuie să se odihnească alături de Florian Pittiș și de Vali Sterian”

De altfel, dorința expresă a prietenilor lui Doru Stănculescu a fost ca trupul acestuia să fie depus chiar la Casa Eliad, un loc de care pe artist l-au legat o mulțime de amintiri.

Mai mult, apropiații lui Doru Stănculescu au încercat să obțină un loc de veci pe Aleea Artiștilor, de la Cimitirul Bellu. „La valoarea sa, Doru ar trebui să se odihnească alături de Florian Pittiș și de Vali Sterian. Este o pierdere uriașă, nu doar pentru mine, ci pentru toată lumea”, a conchis Eugen Avram.

Sora artistului, cântăreața și actrița Mihaela Mihai, s-a întors în țară, după o lungă perioadă petrecută în străinătate și s-a retras într-un loc izolat, departe de agitația orașelor. Cu toate acestea, artista este așteptată să participe la ceremonia funerară.

ADVERTISEMENT