News

Caz de gripă aviară în judeţul Călăraşi. Virusul H5N1 a fost depistat la o lebădă moartă

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat un caz de gripă aviară în județul Călărași. Virusul a fost depistat la o lebădă moartă.
20.11.2021 | 13:12
Caz de gripa aviara in judetul Calarasi Virusul H5N1 a fost depistat la o lebada moarta
ADVERTISEMENT

Gripa aviară este din nou prezentă pe teritoriul României. ANSVSA a transmis că a fost confirmat un caz de gripă aviară la o lebădă de vară, în judeţul Călăraşi.

Descoperirea a fost făcută în localitatea Postăvari, pe malul Lacului Postăvari, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

ADVERTISEMENT

Acesta este al optulea caz de gripă aviară confirmat în acest an. Deocamdată nu există focare în exploataţii de păsări, a anunțat ANSVSA.

Caz de gripă aviară confirmat la o lebădă de vară în judeţul Călăraşi

”DSVSA Călăraşi a fost notificată telefonic despre prezenţa în localitatea Postăvari, pe malul Lacului Postăvari, a unui cadavru de lebădă.

ADVERTISEMENT

Un medic veterinar oficial s-a deplasat în regim de urgenţă şi a constatat prezenta unui cadavru lebădă, în vârstă de 10 luni, în putrefacţie, acesta fiind afluit către LSVSA Călăraşi. 

Nu a fost constatată prezenţa altor cadavre de lebede şi/sau alte păsări sălbatice sau domestice”, a transmis Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Proba a fost trimisă pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), Bucureşti.

”În data de 16.11.2021 a fost confirmat și în România de către IDSA prin Buletinul de  analiză nr.  16381/16.11.2021 un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1)  pe raza fondului cinegetic 20 Frumușani, în localitatea Postavari pe lângă Lacul Postavari, comuna Frumușani, județul Călărași la o lebădă de vară”, scrie ansvsa.ro.

ADVERTISEMENT

Opt cazuri de gripă aviară în 2021

În decursul anului 2021 au mai fost confirmate în România 8 cazuri de gripă aviară înalt patogenă de subtipul H5N5 la păsări sălbatice, în judeţele Constanţa şi Tulcea şi 8 focare de gripă aviară de gripă aviară înalt patogenă (1 focar de subtipul H5N5 şi   7 focare de subtipul H5N8) în judeţele Timiş şi Ilfov, Mureş, Harghita, a mai transmis ANSVSA.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice.

Carnea de pasăre şi ouăle, achiziţionate din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum, transmite Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

ADVERTISEMENT