News

Caz de malpraxis la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. O femeie susține că medicii i-au omorât bebelușul

15.03.2021 | 19:58
Caz de malpraxis la Maternitatea Cuza Voda din Iasi O femeie sustine ca medicii iau omorat bebelusul
Polițiștii au descins în cabinetele medicilor. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au efectuat, luni dimineață, percheziții la Maternitatea Cuza Vodă din oraș, într-un dosar penal ce vizează acuzații de malpraxis și abuz în serviciu. Mai exact, o femeie susține că bebelușul său s-a născut mort din cauza medicilor, care nu i-au făcut în timp util operația de cezariană.

Sarcină oprită din evoluție la 37 de săptămâni și am născut acum 3 luni o fetiță de 2800g rezultatul la necropsie este Asfixiere intrauterină fără malformații perfect sănătoasă”, a scris tânăra pe un grup de mămici.

ADVERTISEMENT

Chestionat pe marginea subiectului, managerul Robert Dâncă a sărit în apărarea colegilor săi, dând, totodată, asigurări că în spital se lucrează la calitate maximă. „Nu știu ce a deranjat-o pe mamă”, a declarat acesta.

Percheziții la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, într-un caz de malpraxis

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Iaşi au efectuat în această dimineață, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, două percheziţii într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi vătămarea fătului”, au transmis oamenii legii.

ADVERTISEMENT

La câteva zile după ultimul control, femeia, aflată la a treia sarcină, și-a dat seama că nu mai simte mișcările normale ale fătului și s-a dus din nou la spital, insistând să i se facă cezariană, dar s-a izbit de refuzul personalului medical, unul dintre motive fiind, potrivit șefului secției, Mircea Onofriescu, supraaglomerarea, în contextul în care spitalul primește cazurile COVID, iar cele care nu reprezintă urgențe nu sunt acceptate.

În cursul zilei de astăzi, 30 de procurori au venit pentru a verifica evidentele scrise, calculatoarele, inclusiv calculatorul meu personal pentru a verifica informaţii legate de cazul Leahu Mihaela.

ADVERTISEMENT

La 36 de săptămâni de sarcină s-a constatat decesul ultrauterin a fătului. Moartea intrauterină a fătului este citată şi în maternităţile de la Paris şi în maternităţile de la Fălticeni pentru că este o situaţie neplăcută pentru medici şi familie, dar sunt zeci de cauze care pot declanşa moartea fătului.

Sunt acuzate câteva cadre medicale, colegi medici care au examinat-o pe această gravidă la 35 şi 36 de săptămâni de sarcină. În momentul acestor examinări, doamna respectivă nu avea contracţii uterine, nu avea naştere declanşată şi, fiind la a treia naştere, fătul îşi schimbă poziţia în cursul zilelor.

ADVERTISEMENT

Doamna respectivă s-a prezentat la ultima consultaţie, fătul fiind în prezentaţie transversă, nu avea membrane rupte, nu avea nicio indicaţie de internare. Noi suntem în situaţie de COVID-19, nu avem locuri şi suntem în situaţie suprasolicitată.

Doamnele doctor care au examinat această pacientă au luat legătura inclusiv cu mine în calitate de şef de secţie. Nu am acceptat internarea acestui caz. În cursul evoluţiei, s-a constatat oprirea în evoluţie a sarcinii.

Cazul este în atenţia Colegiului medicilor, în atenţia procuraturii. Se vor cere nişte expertize ale unor oameni care se pricep în obstretică şi ginecologie. Concluziile vor fi prezentate atunci.

De fiecare dată când a venit s-a constatat că fătul era viu şi nu avea niciun motiv de internare. După ultima examinare, femeia a stat acasă 2-3 zile, iar după 3 zile a constatat absența mișcărilor fătului.

Ulterior, s-a internat la Maternitatea Cuza Vodă pentru a se aprecia care este evoluţia sarcinii. A insistat ca să nască prin cezariană, nu am fost de acord cu acest lucru la a treia naştere şi doamna a născut în prezentaţie craniană.

Fătul s-a orientat în poziţia optimă pentru naştere. I-am asigurat analgezie peridolară, confortul cel mai bun. Eu personal am avut 10-15 sarcini cu oprire evoluţie.

Eu ştiu prin ce trece şi doctorul, şi familia dar şi femeia. I-am asigurat tot confortul necesar naşterii deşi ea solicita cezariană”, a declarat medicul, negând acuzațiile de malpraxis, în vreme ce managerul Robert Dincă a dat asigurări că în spital „se lucrează la calitate maximă”, chiar dacă pot apărea și situații în care „pacienţii consideră că le-au fost lezate anumite drepturi”.

ADVERTISEMENT