Fotbal international

Caz de rasism în Bundesliga. Jucătorii au făcut pace, federația amenință: „Nu iertăm pe nimeni”

18.01.2021 | 12:38
Caz de rasism in Bundesliga Jucatorii au facut pace federatia ameninta Nu iertam pe nimeni
ADVERTISEMENT

Meciul din ultima etapă a Bundesliga, dintre Union Berlin și Bayer Leverkusen, a dat naștere unui nou scandal de rasism în fotbal. Florian Hubner, de la gazde, l-ar fi numit pe Nadiem Amiri „afgan de rahat”.

Deși nu a auzit personal insulta, fotbalistul lui Leverkusen a fost informat de către Jonathan Tah, coechipierul său, de termenul folosit de adversarul de la Union Berlin.

ADVERTISEMENT

Hubner și-a prezentat scuzele în fața lui Nadiem Amiri, iar jucătorul german cu origini asiatice le-a acceptat, însă federația din Germania nu vrea să lase cazul de rasism să dispară atât de ușor.

Caz de rasism în Bundesliga. Florian Hubner l-ar fi numit „afgan de rahat” pe Nadiem Amiri

Duelul dintre Union Berlin și Bayer Leverkusen, disputat vineri, 15 ianuarie, a fost unul așteptat de fanii din Germania. Se întâlneau revelațiile campionatului, iar „aspirinele” erau favorite. S-a impus Union Berlin, în cele din urmă, cu 1-0, după un gol marcat în minutul 88 de către Cedric Teuchert.

ADVERTISEMENT

Finalul meciului a fost unul încins, iar fotbalistul lui Leverkusen, Nadiem Amiri, a primit cartonașul galben în prelungiri. În cearta iscată, mijlocașul ofensiv al oaspeților de vineri ar fi fost jignit cu un termen rasial de către Florian Hubner, fundaș la Union Berlin.

Amiri nu a auzit insulta, însă colegul său Jonathan Tah a fost mai vigilent și a menționat inclusiv la interviurile de după meci termenul Scheißafghane (n.r. trad. – „afgan de rahat”) pentru a-l caracteriza pe fotbalistul născut și crescut în Germania, dar care are origini asiatice.

ADVERTISEMENT

Nadiem Amiri a afirmat că toată situația dintre el și Hubner a fost lămurită după ce fotbalistul lui Union și-a prezentat scuzele. „Am vorbit după meci, în vestiar. A spus niște cuvinte neplăcute din cauza nervilor pe care îi avea, după ce s-a întâmplat în teren. Îi pare extrem de rău, și-a cerut scuze, iar pentru mine acest subiect este închis”, a afirmat mijlocașul.

Federația din Germania nu se mulțumește cu atât. Justificare stângace a directorului sportiv de la Union Berlin

Chiar dacă Florian Hubner și Nadiem Amiri au făcut pace, iar fotbalistul lui Leverkusen a anunțat că situația nu mai există, din punctul său de vedere, nu la fel de convinși au fost și oficialii Federației Germane de Fotbal. Aceștia au anunțat că au deschis o anchetă și că cei doi jucători au fost chemați să dea declarații.

ADVERTISEMENT

„Cei implicați vor trebui să dea declarații. În baza celor spuse de ei, vom putea face o evaluare asupra situației. Nu iertăm pe absolut nimeni și vor fi luate măsuri, în funcție de dovezi și mărturii. Avem toleranță zero pentru orice formă de discriminare sau de rasism”, au spus cei de la DFB, citați de Bild.

Directorul sportiv al clubului Union Berlin, Oliver Ruhnert, a vorbit și el despre cazul iscat în ultima etapă din Bundesliga. Ruhnert a fost criticat în presa din Germania pentru modul în care a analizat cazul. Ruhnert a afirmat că Hubner nu poate fi rasist, deoarece soția sa are origini indiene.

„Discutăm despre mărturia unui jucător care ar fi auzit ceva… Nu neg nimic, n-am fost acolo, dar trebuie să vezi ce are de spus și cealaltă parte implicată. Una peste alta, sunt lucruri care nu se leagă. Jucătorul despre care vorbim nu prea are cum să fie rasist, pentru că se știe că este într-o relație cu o femeie care numai albă nu este. E dificil să îl acuzi de astfel de lucruri”, a spus Ruhnert.

ADVERTISEMENT