Patru copii rămaşi fără părinţi într-o comună din Botoşani trăiesc în condiţii inumane. Decizia luată de sora cea mare dovedeşte, încă o dată, frumusețea umanității. Culoarea omeniei nu se schimbă pe timp de pandemie, nu își pierde din aspect și nuanță. Dimpotrivă! Am putea spune că, în vremuri de restriște, caracterele și negura se separă pentru totdeauna, oferind lumii doi poli diametral opuși. Într-un capăt, cel al bunătății, se află speranța, în timp ce în cealaltă parte se dospesc toate necuratele și ghinioanele pământului.
Uneori, din păcate, multe dintre ele par că se așează pe umerii unor oameni la care, din respect, aproape că nici nu îndrăznești să te uiți. Când îți faci curaj, îi privești cu rușine, cu teama de a nu supăra și te întrebi cum de reușesc. Cum de mai pot, de unde atât amar de forță să ducă zilnic poveri inumane și cât vor mai rezista.
Este și cazul unei familii dintr-o comună botoșăneană. În Cristești, contrar așteptărilor, nu s-a născut veșnicia și oamenii fug de ea până când autoritățile de la oraș găsesc o soluție împotriva unui virus invizibil care le-a luat locurile de muncă și puțina liniște.
Aici, în urmă cu mai mulți ani, în timpuri ceva mai calme și categoric mai curate, Mihai și Ileana își trăiau tinerețile. Cei doi s-au îndrăgostit, apoi s-au căsătorit și au devenit familia Juscă. Au luptat din greu pentru cei 4 copilași pe care Dumnezeu i-a trimis în viața lor. O viață nu întotdeauna dreaptă sau ușoară.
După o scurtă suferință, Ileana a trecut în lumea celor drepți. Se întâmpla acum 6 ani de zile și o nemiloasă boală, cea mai nemiloasă dintre urâțeniile pământului a făcut ca Mihai să rămână singur și să-și crească în continuare copiii.
A realizat lucrul acesta cum a putut el mai bine, până acum o lună de zile. Un atac cerebral a făcut zadarnică intervenția medicilor. Sora cea mare, Ionela, în vârstă de 27 de ani, căsătorită la rândul ei, nu a ezitat o clipă. Deși avea o pereche de gemeni binecuvântați cu frumusețe și o mulțime de probleme, aceasta și-a luat frații alături de ea.
A făcut lucrul acesta pentru ca ei să nu ajungă în grija statului, un stat nu o dată indiferent și pentru a-i ajuta pe minori să termine școala. Andrei este cel mai mare, are 26 de ani, dar și un handicap de grad II. Răzvan are 16 ani și Adelina, 13.
Împreună locuiesc într-o cămăruță. Acolo se gospodăresc, acolo își poartă traiul așa cum este el. Îi mai ajută oamenii din sat, fiecare după posibilități. Primarul spune că lumea le mai dă de mâncare, uneori haine, dar problema cea mai mare ar fi cea a casei.
„Mă bucur că ați sunat, sper să putem să îi ajutăm. Am fost la ea zilele astea și le-am dus mai multe pachete cu hrană, jucării pentru cei mici, dar problema lor cea mai mare este alta. Trebuie să înțelegem că au nevoie de o căsuță în care să încapă cu toții.
Vorbim de 7 suflete care au nevoie acum de ajutorul nostru. Trebuie să reușim împreună să îi ajutăm. Au nevoie de materiale de construcții, de fapt, de bani pentru materialele astea.
De restul ne ocupăm noi la Primărie. Noi o să le construim căsuța, de fapt, două camere acolo, ca să aibă unde să stea și ei. O să facem o echipă de la Primărie, o să mergem mai mulți oameni, vedem. Deocamdată, am fost cu Ionela la o bancă pentru a-și deschide un cont bancar.
Acesta este 𝗥𝗢𝟳𝟳𝗕𝗔𝗖𝗫𝟬𝟬𝟬𝟬𝟬𝟬𝟮𝟬𝟮𝟰𝟰𝟳𝟰𝟬𝟬𝟬 este deschis la UniCredit Bank, pe numele Musteață Claudea Ionela. Cei care doresc să vorbească direct, vă las și numărul Ionelei.
Haideți să încercăm să o ajutăm pe ea și pe frățiorii ei. Cine vrea, poate lua legătura cu dânsa la numărul de telefon 0751382772”, a spus exclusiv pentru FANATIK, primarul Lucian Borfotină.
Un primar care speră că, într-adevăr, culoarea omeniei nu se schimbă pe timp de pandemie, nu își pierde din aspect și nuanță. Dimpotrivă! Plus o familie în derivă, într-o cumpănă serioasă, o cumpănă peste care poate trece cu ajutorul semenilor. Al nostru, al oamenilor care nu și-au pierdut încrederea în ziua de mâine.