News

Caz dramatic în România. Fată de 15 ani, răpită de pe stradă. S-a declanșat mecanismul ”Alertă răpire copil”

30.11.2020 | 22:38
Caz dramatic in Romania Fata de 15 ani rapita de pe strada Sa declansat mecanismul Alerta rapire copil
Caz dramatic în România. Fată de 15 ani, răpită pe stradă. S-a declanșat mecanismul ”Alertă răpire copil”. Sursa foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

Întâmplare dramatică petrecută luni seara în orașul Târgu Mureș. O fată de 15 ani a fost răpită în plină stradă, chiar de lângă unchiul ei, de persoane necunoscute.

Din primele informații, adolescenta a fost luată cu forța și băgată într-o mașină, iar ulterior autoturismul a demarat într-o direcție încă necunoscută.

ADVERTISEMENT

Imediat, conform noilor proceduri, Poliția Română a declanșat mecanismul ”Alertă răpire copil”, constituindu-se celula de criză, după dispariția minorei cu numele Suketes Eva, în vârstă de 15 ani, cu domiciliul stabil în Odorheiu Secuiesc.

Fetiță de 15 ani, răpită pe stradă. Poliția cere ajutorul

Poliția Română a emis un comunicat luni seara în care anunță că, în jurul orei 17.40, a fost sesizată răpirea unei minore, în vârstă de 15 ani, pe numele ei Suketes Eva, din Odorheiul Secuiesc.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost pur și simplu ridicată de pe o stradă din Târgu Mureş, unde se afla împreună cu unchiul său, fiind băgată ulterior într-un autoturism de mai multe persoane necunoscute. Poliţia anunţă că a fost declanşat mecanismul “Alertă răpire copil”.

”Din cercetări a reieșit, că minora, în timp ce se afla cu unchiul său, pe strada Bega din Târgu Mureș, a fost luată cu forța de persoane necunoscute și introdusă într-un autoturism de culoare gri, marca Audi, după care s-ar fi deplasat într-o direcție necunoscută. La fața locului, s-au deplasat mai multe echipaje de poliție, pentru identificarea autoturismului în cauză.

ADVERTISEMENT

S-a declanșat mecanismul „Alertă răpire copil”, constituindu- se celula de criză. Cei care pot oferi date, care să conducă la depistarea minorei în cauză, sunt rugați să apeleze nr. unic de urgență 112”, se precizează în comunicatul transmis de instituție.

Ce este mecanismul ”Alertă răpire copil”

În ultimii ani, autorităţile fiecărui stat şi-au creat sisteme proprii de căutare şi găsire rapidă a copiilor răpiţi, iar cele mai eficiente sunt acelea care implică sprijinul tuturor cetăţenilor.

ADVERTISEMENT

Un astfel de mecanism, numit Alertă Răpire Copil, a fost implementat şi în România, de către Poliţia Română, Ministerul Public şi Centrul Focus.

”Alertă Răpire Copil” este un mecanism naţional de alertă publică care se declanşează în situaţii de răpire a unui copil, ori în situaţii când vorbim de un copil dispărut a cărui viaţă poate fi în pericol.

După declanşarea alertei, oricine are vreo informaţie despre copilul răpit, este rugat să anunţe imediat poliţia.

Mecanismul de alertă va putea fi declanşat numai dacă sunt întrunite cumulativ, următoarele criterii:

  • 1 Copilul are vârsta de până la 18 ani;
  • 2 Copilul se află în una din următoarele situaţii : a fost răpit în prezenţa unor martori; a dispărut şi, fie din datele de anchetă rezultă că acesta ar fi fost răpit, fie din circumstanţele în care a dispărut, rezultă că viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol (poate suferi traume grave fizice sau psihice); informaţiile deţinute de organele de anchetă, odată diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului.
  • Dacă difuzarea informaţiilor obţinute pune în pericol victima, mecanismul nu se declanşează.
ADVERTISEMENT