News

Caz șocant în Timișoara! Un medic rezident, găsit mort de mama sa. Tânărul îngrijea pacienți Covid

05.04.2021 | 14:45
Caz socant in Timisoara Un medic rezident gasit mort de mama sa Tanarul ingrijea pacienti Covid
Se pare că stresul din ultima perioadă l-a împins pe tânărul medic să-și pună capăt zilelor. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tragedie fără margini la Spitalul Județean din Timișoara. Un tânăr rezident și-a pus capăt zilelor, la doar 28 de ani, injectându-și substanțe care se folosesc în tratarea pacienților Covid din secția de Terapie Intensivă, unde lucra în ultima perioadă.

Mama a fost cea care a alertat autoritățile, luni dimineață, în jurul orei 06:00, explicând că fiul său este căzut la pământ. Profesorul Dorel Săndesc susține că stresul l-a împins să comită acest gest necugetat.

ADVERTISEMENT

Suntem devastați. Colegul nostru, cel mai probabil o victimă a burnout-ului, care a afectat și persoanele de la ATI. Suntem devastați de durere, era un tânăr de mare perspectivă”, a declarat șeful secției ATI, conform tion.ro.

Un tânăr rezident s-a sinucis. Trata pacienți Covid și a cedat psihic

A fost găsit în stare de inconştienţă de un echipaj SMURD, din informaţiile pe care le avem. Din păcate, manevrele de resuscitare au eşuat şi nu a mai putut fi salvat.

ADVERTISEMENT

Ne exprimăm nu doar regretul, ci și condoleanţele pentru familia lui. Era un medic excepţional, un student de nota 10, preocupat de profesia aceasta, a lucrat o perioadă şi pe zona roşie COVID, cu bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2” a explicat managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, trăgând și un semnal de alarmă, având în vedere că toate datele indică o sinucidere ce poate fi atribuită stresului la care sunt supuși medicii în această perioadă.

Să nu creadă cineva că dacă noi suntem medici, suntem Dumnezei, că nu avem trăiri emoţionale, vieţi personale sau probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

După un an de luptă cu această boală, indiferent de specialitatea pe care o au medicii, indiferent de experienţă, dacă lucrezi şi 24 de ore pe zi după o gardă, dacă ştii că ai făcut tot ce ai putut şi totuşi un pacient moare, indiferent că e patologie COVID sau nu, asta nu înseamnă că pe medici nu-i afectează. Îi afectează enorm, pentru că şi ei sunt oameni“, a adăugat dr. Raul Pătraşcu.

Peste 50 la sută din personalul Spitalului de Boli Infecţioase Timisoara este epuizat fizic şi psihic

În altă ordine de idei, studiul efectuat cu puțin timp în urmă la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, în premieră pentru România, a scos la lumină cruntul adevăr: peste 50 la sută din personalul unităţii sanitare se confruntă cu un nivel mediu sau ridicat de epuizare fizică şi psihică.

ADVERTISEMENT

Studiul a arătat ceea ce, din păcate, am bănuit în momentul în care, împreună cu colegii mei, am decis să realizăm acest proiect, unic de altfel în România.

Un grad ridicat de epuizare profesională, dar şi personală. Ceea ce lasă urme adânci. Noi nu am putut să ne luăm prea multe zile libere în ultimul an, pentru că era nevoie de fiecare dintre noi.

Cum să fi plecat când secţiile erau pline, când oamenii erau în suferinţă? Ne-a marcat fiecare etapă a acestei pandemii. Nu mai vorbim de gradul ridicat de afectare a calităţii vieţii care, însă, nu este doar în spital, ci fiecare dintre noi îl simte.

Studiul va fi transmis Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că poate fi aplicat la orice altă unitate sanitară aflată în lupta anti COVID. De altfel, mai mulţi colegi din ţară ne-au cerut ajutorul şi le vom pune la dispoziţie studiul, dar şi chestionarele, pentru a putea să realizeze şi ei o analiză a stării de epuizare”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

ADVERTISEMENT
Tags: