Sporturi

Caz uluitor la Iași. Spitalul de Copii pune datele minorilor trataţi la liber pe internet

18.05.2020 | 22:01
Caz uluitor la Iasi Spitalul de Copii pune datele minorilor tratati la liber pe internet
ADVERTISEMENT

Un caz incredibil de încălcare a confidențialității în sistemul de sănătate se petrece la Iași, acolo unde Spitalul de Copii pune datele minorilor trataţi la liber pe internet.

Spitalul de Copii pune datele minorilor trataţi la liber pe internet

Conform g4media.ro, în secțiunea de Achiziții Electronice de pe portalul național de licitații e-licitatie.ro, Spitalul de Copii ”Sf. Maria” din Iași trece datele minorilor care au fost consultați și tratați, precum și tipul de analize la care au fost supuși.

ADVERTISEMENT

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal anunță că va efectua un control la Iași, iar managerul spitalului a recunoscut că ”este un lucru grav”.

Au fost identificat 29 de astfel de cazuri, 26 din acest an și trei de anul trecut. De fiecare dată, la descrierea achiziției se menționează ”copil”, ”copilul” sau ”pacient””, urmând numele și prenumele. Apoi, sunt indicate tipul de analiză cerut de medic pentru fiecare dintre aceștia.

ADVERTISEMENT

”Am desemnat o comisie care să ia măsuri și am ordonat deja să se facă modificările pe site”

Justificarea faptului că aceste analize figurează pe e-licitatie.ro este aceea că au fost comandate unor laboratoare private din Iași având regimul cheltuielilor de genul licitații sau selecții de oferte.

Managerul interimar al spitalului, economistul Corneliu Mihai, a verificat informațiile și a declarat că această încălcare a confidențialității dintre pacient și medic este un lucru grav.

ADVERTISEMENT

”Am desemnat o comisie care să ia măsuri și am ordonat deja să se facă modificările pe site. Au greșit flagrant cei de la Achiziții. Nu știu Legea pentru Datele cu Caracter Personal, dar nici Legea Pacientului!?”, a spus managerul.

La rândul său, la întrebarea dacă spitalul procedează legal, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a transmis: ”Vă aducem la cunoștință că am reținut aspectele semnalate în vederea exercitării competențelor de control ale instituției noastre”.

ADVERTISEMENT

Un copil de trei ani a intrat în stop cardio-respirator după ce a rămas prins într-un gard, în timp ce se juca cu alți copii. Băiatul s-ar fi spânzurat din greșeală și a fost nevoie de un elicopter SMURD pentru a-l transporta de urgență la Spitalul Sfânta Maria din Iași.

ADVERTISEMENT
Tags: