News

Caz unic în lume! Un medic a murit după ce s-a infectat cu COVID-19 de la o persoană decedată

14.04.2020 | 22:10
Caz unic in lume Un medic a murit dupa ce sa infectat cu COVID19 de la o persoana decedata
ADVERTISEMENT

Un medic din Thailanda a murit infectat de COVID-19, după ce a luat boala de la o persoană decedată. Este primul caz de acest gen din lume.

Primul caz din lume ce deces provocat de COVID-19 luat de la un mort

Organizația Mondială a Sănătății e în alertă după ce un medic din Thailanda a murit în urma infecției cu coronavirus, boală pe care a luat-o de la un cadavru.

ADVERTISEMENT

Specialiștii erau convinși că acest lucru nu se poate întâmpla, ca un om sănătos să se îmbolnăvească de la o persoană decedată. Mai mult, persoanele decedate nu erau testate pentru virus după moarte, conform foxnews.com.

Nu există vreo dovadă că oamenii s-ar putea infecta din contactul direct cu o persoană decedată”, explicau cei de la Organizația Mondială a Sănătății.

ADVERTISEMENT

Acum, reprezentanții OMS analizează scenariul în care coronavirusul rămâne o perioadă de 48 de ore în plămânii persoanei decedate.

Cu toate acestea, țările din Europa au luat măsuri de precauție atunci când o persoană contaminată cu coronavirus a murit.  Conform unui paragraf din Monitorul Oficial, autopsia este de evitat tocmai pentru a nu risca contaminarea doctorilor: „în cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă diagnosticul de infecție cu SARS-CoV, evoluția fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară, este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cazul în care o persoană moare în spital din cauza coronavirus, o rudă este chemată pentru a confirma identitatea celui decedat, după care omul este transportat în regim de urgență la cimitir și îngropat într-un sicriu sigilat.

„Aparținătorii vor fi informați telefonic de către unitățile sanitare în legatură cu cazurile severe și despre survenirea decesului. În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparținătorii care locuiesc la o distanță mai mică de 100 km de locul decesului și de maximum 48 de ore dacă aceștia locuiesc la o distanță mai mare de 100 km sau în situații speciale”, este menționat în protocolul oficial în cazul unui deces.

ADVERTISEMENT
  • 351 de persoane au decedat în România în urma complicațiilor cu coronavirus
Tags: