News

Caz unic în România. O femeie a murit la ATI, infectată cu Covid-19, la două luni după vaccinare

15.04.2021 | 23:15
Caz unic in Romania O femeie a murit la ATI infectata cu Covid19 la doua luni dupa vaccinare
ADVERTISEMENT

Caz unic în România. O femeie a murit pe paturile secției de Anestezie și Terapie Intensivă, infectată cu Covid-19, la două luni după vaccinarea cu ambele doze ale serului Pfizer.

Pacienta avea 70 de ani și era din județul Cluj. Ea a murit în spitalul din Turda, fiind testată povitiv cu SARS – Cov – 2 la două luni după ce făcuse rapelul. Cazul este cu atât mai ciudat cu cât femeia a fost testată pentru anticorpi și a reieșit că avea un număr considerabil, 6.700.

ADVERTISEMENT

Specialiștii care au tratat-o s-au declarat și ei surprinși de acest caz. Totuși, medicii au încercat să găsească o explicație. Vă spunem mai jos care au fost părerile lor.

Caz unic în România. O femeie a murit la ATI, infectată cu Covid-19, la două luni după vaccinare

Andrașoni Victor, directorul medical de la spital, a spus că e greu de dat o explicație: „avea dozele făcute, avea titru de anticorpi mare, a fost confirmată cu Covid și avea afectare pulmonară de peste 85%. Asta a fost. Explicația este greu de găsit”.

ADVERTISEMENT

„Nu am o explicație, iar colegii mei infecționiști nu se pronunță deocamdată vizavi de particularitatea acestui caz,” a declarat și managerul spitalului, medicul tănilă Ovidiu, potrivit G4Media. Unul dintre medicii care au tratat-o la ATI spune că acest caz are câteva particularități.

„E strict părerea mea personală ceea ce vă voi spune. Eu nu cred că acest caz are vreo legătură cu Covidul activ. Este vorba despre o pacientă cu multe boli, o mare cardiacă, care probabil a avut o expunere la Covid undeva la finalul toamnei sau în iarnă, apoi a făcut prima doză de vaccin, în februarie pe a doua, iar acum i-a ieșit un test PCR pozitiv,” a declarat medicul Sergiu Habago.

ADVERTISEMENT

„După cum bine știm din literatura de specialitate un test PCR poate ieși pozitiv și la șase luni după infecție. Unele lucruri le putem interpreta foarte ușor greșit.  Eu cred că în privința acestei paciente a fost vorba candva de o infecție Covid minim simptomatică, peste care s-a vaccinat, a făcut și rapelul și a ajuns la un nivel de anticorpi de 6700. Paradoxul a făcut să-i iasă acest test PCR pozitiv, deși, repet, asta se poate întâmpla și la șase luni după. E cea mai logică variantă. Nu am descoperit noi America,” a adăugat acesta.

Pacientei i-au fost făcute nu mai puțin de patru teste antigen, toate au fost negative: „am repetat testele de antigen, au ieșit toate negative, doar PCR-ul pozitiv. Trebuie să privim lucrurile rațional. Multe nu se leagă. Antigenul negativ de fiecare dată, de patru ori cel puțin, pacienta avea insuficiență cardiacă, detresă respiratorie, un plâmân umed, o detresă cu complianță pulmonară alterată, ca o pneumonie clasică cu suprainfecție  bacteriană”.

ADVERTISEMENT

„Nu cred că am văzut Covidul aici. Vedeam insuficiența respiratorie și a ieșit Covid fiindcă a ieșit PCR-ul pozitiv.  Fiind pozitiv, cu simptomatologie respiratorie, a fost încadrat la definiția de caz dată de Ministerul Sănătății. A avut evoluție proastă de la început. Avea diabet zaharat, insuficiență cardiacă,  insuficiență respiratorie cronică pe decompensarea cordului. A venit cu insuficiență respiratorie acutizată, avea un plămân voalat cu leucocitoză, cu însemne de infecție bacteriană, cu elemente de sepsă bacteriană și cu complianță pulmonară redusă,” a mai spus medicul Sergiu Habago.

„Avea anumite elemente care nu corespundeau unei infecții Covid clasice. A făcut insuficiență cardio-circulatorie acută, insuficiență multiplă de organe, detresă respiratorie severă. A fost intubată, ventilată, au căzut toate organele. În certificatul de deces poate apărea Covid, fiindcă a ieșit testul PCR pozitiv. Poate că a jucat un rol cândva, dar nu cred că de Covid a murit. Părerea mea este că este vorba despre o infecție veche, s-a vaccinat apoi și a ieșit acest test PCR. Nu putem spune niciodată că s-a vaccinat și a murit”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT