News

Cazierul judiciar e disponibil online, începând cu 1 februarie. Anunțul ministrului Sebastian Burduja

Ministerul Digitalizării, prin vocea lui Sebastian Burduja, transmite că începând de miercuri, 1 februarie, cazierul judiciar va fi disponibil online.
31.01.2023 | 14:52
Cazierul judiciar e disponibil online incepand cu 1 februarie Anuntul ministrului Sebastian Burduja
Cazier online, disponibil de la 1 februarie. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Acesta va fi disponibil online prin accesarea aplicației ghiseul.ro, după care va trebui accesat un hub de servicii dezvoltat la nivelul MAI.

Cazierul judiciar va fi disponibil online

Ministrul Burduja a subliniat că noile măsuri referitoare la implementarea cloud-ului guvernamental au fost implementate cu succes. Serviciile ghișeul.ro, legate de hubul MAI vor fi disponibile încă din vară.

ADVERTISEMENT

Acest lucru e posibil ”prin foarte multă muncă şi printr-o excepţională colaborare între echipa Ministerului Cercetării şi echipa Ministerului Afacerilor Interne”.

“Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. O să-l vedeţi disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament.

ADVERTISEMENT

Şi iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca, din 1 februarie, cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat”, a completat Burduja.

Actele necesare pentru obținerea cazierului online sunt cererea tip completată, precum și actul de identitate aflat în termen de valabilitate.

ADVERTISEMENT

Autoritățile anunțau în decembrie că va acest cazier va fi disponibil online, însă nu a fost precizat în acel moment dacă doar cererea sau și primirea lui.

”La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.

ADVERTISEMENT

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, era precizat în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT