News

Cazul Anthony Blunt: spionul rus de la Palatul Buckingham! Regina Elisabeta a II-a l-a și înnobilat

Anthony Blunt a fost spionul rus infiltrat la Palatul Buckingham, el ajungând în cercul intim al Reginei Elisabeta a II-a care l-a și înnobilat.
18.09.2022 | 20:40
Cazul Anthony Blunt spionul rus de la Palatul Buckingham Regina Elisabeta a IIa la si innobilat
Regina Elisabeta a II-a l-a tolerat pe Anthony Blunt, spion rus, la curtea ei / Fotomontaj: Fatatik, foto Hepta, Wikipedia
ADVERTISEMENT

Viața lui Anthony Blunt poate fi oricând subiectul unui roman de spionaj. Unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai casei regale, nelipsit de la Palatul Buckingham, el era, de fapt, spion. Și spiona chiar în favoarea dușmanilor Marii Britanii din perioada Războiului Rece: URSS.

Cum a ajuns Anthony Blunt spionul rus de la Palatul Buckingham

Anthony Blunt a fost ”moștenit” de Regina Elisabeta a II-a de la tatăl ei, Regele George. Deja spion rus, chiar agent dublu, el fiind recrutat și de serviciul secret britanic în 1940, Blunt era unul dintre cei mai reputați istorici de artă din Marea Britanie. În paralel însă a avut grijă ca Uniunea Sovietică să primească peste 1.700 de documente secrete până la sfârșitul războiului, în 1945.

ADVERTISEMENT

Anthony Blunt a ajuns în preajma Regelui George atunci când, spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial, a fost invitat de Majestatea Sa să îl însoțească într-o călătorie secretă pe continentul european, susține Adevărul.

După călătoria în compania Regelui George, istoricul de artă a devenit responsabil al colecției de artă a Casei Regale a Marii Britanii, fiind păstrat în respectivul post și de Regina Elisabeta a II-a, încoronată în anul 1952. Aprecierea lui a fost totală, în 1954, atunci când suveranul Marii Britanii a decis să îl înnobileze și i s-a conferit Ordinul Regal Victoria.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, pare-se, Regina Elisabeta a II-a era la curent cu activitățile de agent dublu pe care Anthony Blunt le avea. ”Familia regală l-a plăcut: era politicos, eficient și, mai ales, discret”, susține biografia acestuia.

Spionul rus, acoperit chiar de Regina Elisabeta?

Anthony Blunt, care între anii 1945 și 1947 a fost trimis de Regele George într-o serie de misiuni secrete, părea să fi câștigat încrederea Casei Regale. Agent dublu, el a reușit pare-se să câștige încrederea monarhilor britanici recuperând o serie de documente sensibile care ar fi provocat un scandal uriaș în Anglia.

ADVERTISEMENT

De altfel, se pare că activitatea lui secretă a implicat chiar și recuperarea unor scrisori dintre ducele de Windsor, cel care abdicase în favoarea Regelui George, și Hitler, simpatiile naziste ale fostului monarh Edward fiind, acum, cunoscute.

Anii 1950 au fost dificili însă pentru Anthony Blunt care, în repetate rânduri, a fost denunțat ca spion rus. Cu toate acestea, într-un fel sau altul, el a reușit să îndepărteze suspiciunile îndreptate asupra lui, chiar dacă apăruseră detalii inclusiv legate de recrutarea lui, la începutul anilor 1930, la Universitatea Cambridge, de către simpatizanți comuniști.

ADVERTISEMENT

Ba chiar mai mult, activitatea lui ca spion sovietic a fost cea care le-a permis altor doi colegi de ”rețea” să evadeze din Anglia în momentul în care au fost deconspirați, Anthony Blunt fiind cel care a șters toate urmele. Între timp, spionii sovietici au reușit să ajungă în Franța, iar apoi chiar în URSS.

Teama de scandal public și sprijinul Reginei l-au salvat pe spionul rus o perioadă

Într-un final, un spion american l-a denunțat, cu dovezi, pe agentul dublu anglo-sovietic, iar informația a ajuns la urechile Reginei Elisabeta a II-a care a preferat să o treacă sub tăcere și să îl lase pe eficientul curator al colecției regale de tablouri să își continue munca de la Palatul Buckingham.

E adevărat, Marea Britanie abia își revenea după alte scandaluri colosale de spionaj, iar Anthony Blunt ar fi adus imense deservicii imaginii Casei Regale engleze. Public, deși îi cunoștea activitățile – iar Anthony Blunt era, probabil, supravegheat și/sau intoxicat – Regina Elisabeta a II-a apărea alături de el la diverse evenimente publice legate de artă.

Între timp, spionul care lucra ca istoric de artă reușea să obțină performanțe remarcabile în a extinde colecția de artă a monarhiei britanice, devenită, probabil, una dintre cele mai valoroase și complexe din întreaga lume.

A fost deconspirat de Margaret Thatcher

Anul 1979 a fost anul în care, într-un final, aventura de spion acoperit a lui Anthony Blunt avea să se termine. O carte scrisă de un autor scoțian despre cei cinci spioni  ai Uniunii Sovietice care au penetrat serviciile britanice avea să creeze o mare vâlvă, iar unul dintre personaje – Maurice – s-a dovedit a fi chiar reputatul istoric de artă care era nelipsit de la Palatul Buckingham.

Chiar dacă în cartea scrisă de scoțian au fost folosite pseudonime, premierul în funcție de la acea vreme, Margaret Thatcher, informată de serviciile de securitate britanice, l-a numit pe Anthony Blunt ca fiind unul dintre spioni.

Deposedat de titlurile sale, demis din toate instituțiile de artă la care fusese cooptat, Anthony Blunt avea să moară, după ce începuse să trăiască în recluziune, în 1983, din cauza unui infarct. Interesant este însă că, după ce a ieșit la pensie, Anthony Blunt și-a scris memoriile și le-a donat Bibliotecii Britanice cerând însă să fie făcute publice abia în 2009, la 25 de ani de la decesul său.

ADVERTISEMENT