News

Cazul braconierului mort după ce s-a împușcat singur, la final în justiție. Ce pedepse au primit cei care l-au însoțit la vânătoarea ilegală

Un braconier din Bacău a vrut să vâneze iepuri, dar a murit după ce s-a împușcat accidental. Cei care l-au însoțit la vânătoarea ilegală au fost condamnați.
24.05.2023 | 18:21
Cazul braconierului mort dupa ce sa impuscat singur la final in justitie Ce pedepse au primit cei care lau insotit la vanatoarea ilegala
Sfârșit tragic pentru un braconier din Bacău. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Bărbații care au participat la vânătoarea ilegală din județul Bacău au fost condamnați definitiv de către Curtea de Apel Bacău în data de 18 mai. Pedepsele aplicate acestora variază între zece luni, doi ani și patru luni de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere. Aceste condamnări au fost pronunțate pentru infracțiuni precum nerespectarea regimului armelor și munițiilor, braconaj cinegetic, transportul vânatului împușcat sau tranșat în teren, dobândirea armelor fără respectarea legii și ucidere din culpă.

Vânătoare cu sfârșit tragic, la Bacău

Pe data de 18 decembrie 2019, patru bărbați au devenit protagoniștii unui incident tragic în urma căruia unul dintre ei și-a pierdut viața. În acea zi, bărbații au consumat alcool și au decis să organizeze o partidă de vânătoare. Din cauza faptului că doar unul dintre ei deținea o armă de vânătoare, au hotărât să împrumute alte două arme de la o cunoștință, care ulterior a fost și ea pusă sub acuzare.

ADVERTISEMENT

S-au deplasat pe un deal în apropierea mănăstirii Caraclău din județul Bacău. Inițial, au tras asupra unui iepure, însă nu l-au nimerit. Apoi au încercat norocul cu un căprior și l-au reușit să-l împuște.

“… a ascuns arma şi câteva cartuşe de calibrul 12 într-o zona acoperită de stuf, iar după aceea a plecat împreună cu … către zona satului …. În jurul orei 5,00, … a ajuns la domiciliul inculpatului …, unde i-a înmânat cele două arme şi i-a explicat acestuia că … s-a împuşcat în picior fără a-i da alte detalii. Intrând în posesia armelor, le-a curăţat, după care le-a pus în rastelul de depozitare”, se arată  în rechizitoriu.

ADVERTISEMENT

Cei patru bărbați au urcat căpriorul în mașina unuia dintre ei și au continuat să exploreze zona pentru a continua vânătoarea ilegală. Însă, într-un moment dat, unul dintre ei a ridicat arma și, prin neatenție, a apăsat accidental pe trăgaci, declanșând mecanismul de tragere. Arma era încărcată și neprotejată și s-a descărcat în piciorul stâng al bărbatului. Vânătorul a coborât din mașină anunțând că s-a împușcat.

„În momentul în care a spus că a văzut un alt animal, … a ridicat arma apucând-o de ţevi, a tras de ea în sus, moment în care mecanismul de tragere al acesteia s-a declanşat din cauza acţionării accidentale a trăgaciului. Arma fiind încărcată şi neasigurată, s-a descărcat în piciorul său stâng”, au specificat anchetatorii.

ADVERTISEMENT

Trei vânători, condamnați, după ce au vânat ilegal

Celelalte trei persoane implicate i-au acordat primul ajutor și au apelat serviciul de urgență. Au coborât căpriorul din mașină și l-au urcat în partea din spate a vehiculului, alături de colegul lor rănit accidental.

Pe drum, s-au întâlnit cu o ambulanță, care a preluat rănitul. Doi dintre braconieri au rămas la fața locului cu armele și căpriorul, încercând să șteargă urmele vânătorii ilegale.

ADVERTISEMENT

„Instanţa a reţinut întemeiat că inculpatul a decis să înmâneze cele două arme împreună cu muniţia aferentă cu o foarte mare uşurinţă, fără să se gândească la eventualele consecinţe ale faptei sale, precum şi urmările foarte grave, rezultatele produse în urma înmânării celor două arme către două persoane care nu avea permis de armă, nu aveau permis de vânătoare, respectiv uciderea unei persoane şi uciderea în mod ilegal a unei căprioare”, au explicat magistrații în motivarea deciziei.

 

ADVERTISEMENT