Tensiunile din jurul serviciilor secrete, implicarea lor în deciziile politice și lipsa de acțiune într-un moment-cheie pentru România au fost în centrul unei dezbateri aprinse între Daniel Funeriu și Denise Rifai, realizatoarea emisiunii „Testul Puterii” de pe FANATIK.RO.
Fostul ministru al Educației a făcut o serie de declarații tăioase legate de rolul SRI și SIE în gestionarea situației care a dus la controversatul „caz Călin Georgescu”. Funeriu a sugerat că acest episod nu ar fi existat dacă ar fi existat o colaborare reală și eficientă între președinte și serviciile secrete. În opinia sa, lipsa de reacție și coordonare a generat o criză democratică fără precedent.
„Acolo e puterea politică. Politica este… un dialog între oameni care vor să conducă țara și cetățenii. Serviciile au alte instrumente pentru a observa ce se întâmplă. Și vedem lucrul ăsta, vedem acum… Această chestie cu Georgescu este consecința directă a faptului că, probabil, președintele nu a colaborat suficient de bine cu serviciile secrete. Și de-aia, domnul Hellving și-a dat demisia. (…) Cazul Georgescu trebuia evitat. El nu trebuia să se întâmple. Și asta nu putea să fie evitat decât printr-o foarte bună colaborare a serviciilor secrete SRI cu președintele”, a declarat Daniel Funeriu.
Discuția a început de la implicarea șefilor serviciilor secrete în formarea guvernelor, fostul ministru făcând referire la o afirmație a lui Dan Vîlceanu, conform căreia Eduard Hellvig, fostul șef al SRI, ar fi fost prezent la negocierile politice. Deși a recunoscut că nu a fost martor direct, Funeriu a subliniat că declarația nu a fost niciodată infirmată, ceea ce ridică semne de întrebare asupra rolului real al acestor structuri în viața politică românească.
Întrebat dacă, în perioada mandatului lui Traian Băsescu, asemenea practici au existat, Daniel Funeriu a fost categoric: „Nu am văzut și nu am auzit niciodată așa ceva.” El a respins ideea că ar fi existat interferențe directe ale SRI sau SIE în alcătuirea guvernelor în perioada în care a fost membru al Executivului.
Tensiunile au atins cote maxime în momentul în care Denise Rifai l-a confruntat pe Daniel Funeriu pe tema afirmațiilor sale despre implicarea fostului șef SRI, Eduard Hellvig, în negocierile politice. Deși inițial fostul ministru a vorbit apăsat despre faptul că „nu mai vrea să vadă șefi de servicii la masa negocierilor pentru guvern”, realizatoarea l-a întrebat ferm pe ce se bazează, iar răspunsul acestuia fost că „l-am auzit pe domnul Vîlceanu spunând…”.
„Nu știu. Vîlceanu, fostul ministru al Finanțelor, a spus că participa la negocieri în care șeful SRI, nu mai știu exact, mi se pare că domnul Hellvig, la vremea respectivă, era la masă. N-am fost acolo, să știu dacă Vîlceanu a zis ceva adevărat sau nu. Dar, dacă acest lucru este adevărat, eu nu aș tolera o astfel de situație”, a declarat fostul ministru.
Denise Rifai nu a stat pe gânduri și l-a taxat imediat pe politician: „Am crezut că i-ați văzut dumneavoastră sau că știți ceva concret. Acum îmi spuneți că l-ați auzit pe un domn…”, a punctat realizatoarea, vizibil iritată de lipsa dovezilor clare. Daniel Funeriu a continuat să-și susțină poziția spunând că „declarația nu a fost infirmată de nimeni”, dar replica jurnalistei a venit imediat: „Poate nu era relevantă persoana care a făcut afirmația.”
Schimbul de replici a continuat, cu realizatoarea emisiunii insistând asupra gravității afirmației lansate de fostul ministru. „Mi se pare o acuzație foarte gravă”, a spus Denise Rifai, adăugând că așteptările erau altele în ceea ce privește seriozitatea unui fost ministru.
Daniel Funeriu a replicat, susținând că tocmai de aceea consideră că acest tip de „umbră” lăsată asupra serviciilor trebuie eliminat și că, în calitate de posibil viitor președinte, va face lumină în acest caz în cel mult 30 de zile de la preluarea mandatului.
Întrebat pe cine ar vedea în fruntea SRI, Daniel Funeriu a refuzat să ofere un nume, dar a punctat că integritatea și detașarea totală de viața politică sunt esențiale pentru ocuparea unei astfel de funcții. El a criticat lipsa unui director civil și a susținut că absența unei astfel de figuri a contribuit la derapajele recente. De asemenea, a afirmat că retragerea discretă a lui Hellvig a fost, în opinia sa, un semnal că nu s-a putut colabora eficient cu fostul președinte Klaus Iohannis.
De asemenea, în cadrul emisiunii „Testul Puterii cu Denise Rifai”, live pe FANATIK.RO în fiecare zi de marți, miercuri și joi de la ora 18:00, Daniel Funeriu a fost întrebat de unde s-ar apuca să facă lumină în cazul „Călin Georgescu”.
„Deci, în primul rând, aș reconstrui statul român privind spre partide. Ca președinte, vreau să-mi închipui. Deci, sunt președintele Funeriu eu și doresc să reconstruiesc statul român. Și mă uit la partide. Și eu, care sunt președinte, spun: `Măi, partidelor, vreau să aveți oameni mai de calitate`.
Asta se face foarte concret, de exemplu, în numirea Guvernului. În numirea Guvernului, președintele, conform deciziei Curții Constituționale, poate să accepte sau nu anumiți miniștri. Poate, președintele îl numește pe premier. Prin instrumentul negocierii politice, prin instrumentele pe care președintele, conform Constituției, le are la dispoziție, președintele poate să genereze această schimbare de mentalitate a partidelor. Sigur că și asta ia timp.
Și atunci când ai oameni care știu ce au de făcut și sunt în fruntea marilor sisteme, atunci, desigur, tot sistemul va funcționa mai bine. Deci, în primul rând, pe acest palier politic. După care, e limpede că trebuie încurajat și Guvernul, pentru că el ține banii, până la urmă, tot ceea ce ține de apărare. Pentru apărare, aici trebuie, în primul rând, un buget mult mai mare, trebuie industria de apărare redimensionată și crescută. Mai ales în ceea ce privește noile tehnologii”, a mai explicat Daniel Funeriu.
La finalul emisiunii, realizatoarea Denise Rifai i-a dat cartonaș galben lui Daniel Funeriu. Totul a pornit în cadrul rubricii „Testul de țară”, unde invitații sunt provocați să-și expună clar viziunea și soluțiile pentru problemele României. Denise Rifai a explicat în prealabil că, potrivit regulilor show-ului, cartonașul galben este acordat celor care oferă informații false sau evită răspunsurile directe.
Realizatoarea a considerat că ezitările repetate, evitarea unor răspunsuri tranșante și dribbling-urile prin noțiuni teoretice l-au făcut să piardă din claritate și coerență pe fostul ministru, ceea ce i-a adus penalizarea simbolică.
„Nu o să vă dau cartonaș roșu, deși numărul de ezitări, de dribbling-uri… m-ar abilita, cum să zic, să vă dau chiar mai multe. Dar vă dau un cartonaș galben pentru atât de multe ezitări din partea unui politician”, i-a spus Denise Rifai, pe un ton ferm.
Aceasta a subliniat că se aștepta de la Daniel Funeriu, cunoscut pentru inteligența și trecutul său academic, la o abordare mai fermă, mai asumată, mai tăioasă. Realizatoarea i-a reproșat că, în loc să vină cu un discurs pragmatic și radical, a evitat luările de poziție clare, deși nu mai are nimic de pierdut din punct de vedere politic.
În replică, Daniel Funeriu a respins ideea de ezitare, explicând că problemele complexe cer răspunsuri pe măsură, care nu pot fi reduse la un simplu „da” sau „nu”. A mai explicat că în perioada în care a jucat fotbal n-a primit niciodată niciun cartonaș, iar ceea ce pare ezitare este, de fapt, o gândire echilibrată adaptată la realitățile în continuă schimbare.